IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК не установи злоупотреба с господстващо положение от страна на ЧЕЗ

Комисията провери два сигнала на енергийния регулатор от февруари 2013 година

17:41 | 02.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КЗК не установи злоупотреба с господстващо положение от страна на ЧЕЗ

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не установи злоупотреба с господстващо положение от страна на електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Проверката беше извършена по два сигнала на енергийния регулатор, изпратени през февруари 2013 година.

Припомняме, че държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) изпрати искане за тълкуване дали няма злоупотреба с господстващо положение и нарушение на Закона за обществените поръчки заради практиката на две от дружествата под шапката на „ЧЕЗ България“ да превъзлагат голяма част от обществените си поръчки на друго дружество в групата, но без търг за възлагане.

Визирани бяха конкретни действия на „ЧЕЗ Електро“ и „ЧЕЗ Разпределение“.

Възлагането на части от лицензионната дейност за изпълнение от трето лице обаче е предвидено с лицензията за дейността „обществено снабдяване“.

Обяснението на компанията, е че се стреми да намали разходите и част от поръчките се прехвърлят към „ЧЕЗ България“. Намалението се постига чрез споделянето на ресурсите на компанията майка за тези услуги.

Проверката не установи нарушения по Закона за защита на конкуренцията, е крайното становище на регулатора. Що се отнася до пренебрегване на записаното в Закона за обществените поръчки, думата има Агенцията за обществените поръчки, допълват още от КЗК. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още