IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата откри сериозни нарушения в енергетиката*

ДКЕВР не контролира разходите на ЕРП-тата, а НЕК купува ток от "американските" централи по-скъпо от допустимото

11:44 | 03.04.13 г. 8
Прокуратурата откри сериозни нарушения в енергетиката*

Пропуски в дейността на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) установи прокурорската проверка, съобщи заместник-главният прокурор Камен Михов, цитиран от БТА.

Резултатите от проверката показват, че регулаторът не е съставял актове за нарушения на електроразпределителните дружества за това, че не отчитат потребената енергия на всеки 30 дни. Не е упраженен и адекватен контрол върху разходите, декларирани от трите дружества, обясни Михов.

Освен това комисията не е контролирала и качеството на енергията, не е бил изготвен и механизъм за разглеждането на жалбите на потребителите. Анализът на прокурорите показа, че от над 4 хил. жалби срещу ЧЕЗ например са били разгледани малко над хиляда. 

Въпреки препоръките на прокуратурата все още няма и издаден акт срещу някое от електроразпределителните дружества, обясни още Михов. 

Що се отнася до нарушенията в НЕК, прокурорът Борислав Джамбазов, отчете, че енергийната компания е задължена да изкупува 100% от енергията, произведена от  ТЕЦ "Марица Изток"1 (AES "Гълъбово") и ТЕЦ "Марица Изток" 3 (КонтурГлобал), независимо от нуждите на пазара. В дългосрочен план това би довело до негативи, констатира екипът, натоварен да провери дейността на държавната компания. 

Договорите обаче няма как да бъдат прекратени, защото това ще коства сериозни средства, призна още Джамбазов, цитиран от агенция "Фокус". Според него нарушения има и по отношение на ценообразуването през годините - цената се е повишила с между 10 и 25%, а като цяло НЕК изкупува енергията на тези централи на цени по-високи от допустимите. 

Джамбазов допълни още, че налице са действия от страна на представители на НЕК, които са довели до договаряне на неблагоприятни клаузи, и са довели до загуби за НЕК. Това не може да се установи сега, но може да се установи в рамките на едно досъдебно производство, където да се направят експертни оценки.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е бездействало при нарушения на ЧЕЗ, е установила още прокурорската проверка, съобщи прокурор Нели Златкова. Сред най-големите разходи по дейността на чешката компания са външните услуги. Само две от дружествата на ЧЕЗ могат да бъдат наречени енергийни, а те са възлагали повечето от своите поръчки на другите дъщерни дружества. 

Сключени са и допълнителни договори, които са на стойности, както следва - договор за предоставяне на услуги с възнаграждение малко над 464 милиона лева, договор за общи условия - 340 милиона лева и договор за избор на доставчици - 9,9 милиона лева. Според проверката тези договори са се отразили на цената на електроенергията. 

Има и опити за заобикаляне на Закона за обществените поръчки, е установила още проверката. Според прокурор Златкова през 2011 и 2012 година "ЧЕЗ Електро" и "ЧЕЗ Разпределение" са имали неразпределена печалба в размер на съответно над 3 млн. лева и над 5 млн. лева. Заради престъпно бездействие от страна на служители в МИЕТ държавата не се е възползвала от правата си като акционер в ЧЕЗ, смята още прокурорът. 

Малко по-късно от ЧЕЗ реагираха с официална позиция, в която се казва: "Нашите компании в България са работили изцяло в съответствие с действащото българско и европейско законодателство. Отговорност на всички наши служители и мениджъри, независимо в коя държава работят, е да спазват законите, приетите добри практики и да работят с грижата на добър стопанин при изпълнение на своите служебни задължения".

При EVN не са открити нарушения, докладва прокурор Роман Василев, натоварен с проверката на дружеството. "Енерго Про" също е нарушавало Закона за обществените поръчки, но това е ставало с благословията на ДКЕВР, допълни още той. 

Припомняме, че проверката на прокуратурата започна в края на февруари – на 26 февруари прокурорски екипи направиха координирани обиски в офисите на трите електроразпределителни дружества. По сигнал на вече бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в обхвата на проверката попадна и Националната електрическа компания (НЕК), а Върховната административна прокуратура започна анализ на дейността на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране. 

На 11 март Добрев внесе и сигнали за нередности с договорите между ТЕЦ "Марица Изток"1 (AES "Гълъбово") и ТЕЦ "Марица Изток" 3 (КонтурГлобал) и НЕК. Бившият министър обяви, че в договорите има клауза, според която инвестициите в тези централи са гарантирани с бъдещите доходи от продажбата на електричество, т.е от сметките на клиентите.  

Предстои и цялостен международен одит на енергийната ни система, а сметките за битовите нужди и самите дружества по веригата се проверяват и от Сметната палата. 

* Информацията е допълнена с позицията на ЧЕЗ по повод прокурорската проверка

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 0
profit1
преди 11 години
Не знам защо си търкате клавишите да коментирате това.Поредното гръмко заглавие от което ще произтече едно голямо нищо.По голяма корупция от енергетиката има само в съдебната система и в частност прокоратурата,поздравявам ги за сензационите разкрития.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 3
bgMan
преди 11 години
То затова БСП от референдума насам всеки ден правят опити за съсипване на всичко работещо и възникване на хаос в цялата държава.Идва една международна проверка дето ще огласи мнооооооооооого неморални действия на партията майка спрямо България и народът й.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Желенски, когато си във властта по трудно е да ти търсят отговорност. Когато си изгубиш имунитета -по лесно. Помисли! :D:D Ако човек знае че ги е "надробил" едва ли ще бърза да слезе от власт ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 11
jelenski
преди 11 години
ми ще открие - те Герб затова бързаха да избягат от отговорност като си подадоха оставка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
hagan
преди 11 години
нямали някой конкретно да каже ако се намали цената на изкупуване колко е компенсацията или ако намали количеството на изкупуваната енергия колко е компенсацията ако се национализира фирмата колко е компенсациятакак може ако инвестираш 1 милиард да имаш гаранции за 10 милиарда това е абсурд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
Мислещ
преди 11 години
Не става дума за точно 30 дни отчитане, а за ежемесечно отчитане. Прасктикували са прогнозни сметки за да пестят разходи, които са били погрешни и на изравняването после гръмва бомбата.А за фотоволтаиците е вярно, но не че нацъкаха толкова много, а че късно се усетиха да намалят изкупните цени. Най-вече че се допуснаха корупционни практики в регулаторните органи и се подписваха присъединителни договори за гола поляна (за висока цена, докато инвеститора изчаква падащите бързо капиталови разходи). За това беше въведена една такса присъединяване за такива случаи, ама съда я отмени, колкото и разумна да беше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 0
Батя
преди 11 години
това дребнаво заяждане за точно 30 дни отчитане е смешно и пошло.Технически няма как да стане, а и няма смисъл. +/-5-6 дни нищо не променят.Проблемите в енергетиката са съвсем други и много по-големи!А най-голямата глупост бе че се остави фотоволтаичната мафия да нацъка толкова много мегавати :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още