IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК се съмнява в координирани действия на ЕРП-тата*

В комисията има висящи преписки срещу участници на енергийния пазар, които могат да бъдат решени след изготвянето на секторния анализ

11:47 | 28.03.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КЗК се съмнява в координирани действия на ЕРП-тата*

"Имаме една нова процедура срещу ЕРП-тата, нека така да ги нарека, във връзка с наличието на съмнения от наша страна за някаква координирана политика по отношение на създаване на пречки за това крайният потребител да може да сменя спокойно доставчика на енергия“, съобщи председателят на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов пред БНР.

Малко по-късно от регулатора официално съобщиха, че техни експерти са направили проверка в офиси на „ЧЕЗ България” ЕАД, „ЧЕЗ Електро България” АД, "ЧЕЗ Разпределение България" АД, “ЧЕЗ Трейд България” ЕАД,  „ЕВН България“ ЕАД, „ЕВН България Електроснабдяване" ЕАД, "ЕВН България Електроразпределение" ЕАД, „ЕВН Саут Истърн Юръп” ЕАД, „Енерго-про продажби“ АД, „Енерго-про мрежи“ АД, „Енерго-про България трейдинг“ ЕАД, „Енерго-про енергийни услуги“ ЕООД, както и Сдружение „Асоциация на търговците на електроенергия в България” и Сдружение „Институт за енергиен мениджмънт”.

Комисията се е самосезирала след сигнали, че електроразпределителните дружества прилагат практики, които препятстват смяната на доставчика.  

Николов коментира още в своето участие в предаването на националното радио, че донякъде либерализацията на енергийния пазар е регламентирана в законодателството ни. Такова поведение на участниците на пазара трябва да бъде преодоляно и ние спокойно да избираме доставчика си, обясни Николов. „Трябва да се направят подзаконови актове, които да гарантират нашите права като потребители“, допълни още той.

Председателят на комисията направи коментар и във връзка с разширяването на текущия секторен анализ на енергийния пазар, обявено в сряда. От неговите думи стана ясно, че в регулатора има висящи преписки срещу участници на пазара и проверката може да окаже влияние върху тях. В резултат на анализа ще може по-безспорен начин да се установят нарушенията, ако има такива, и предприятията да понесат своите санкции, обясни още Николов.

При проверката регулаторът си сътрудничи тясно с Държавната комисия по енергийно и водно регулиране.

Секторният анализ на първо място установява всички участници и техния пазарен дял, прави оценка на условията за достъп и дали се налагат някакви ограничения, което е сериозно нарушение на конкуренцията, уточни още председателят на КЗК.

При установяване на проблем комисията може да се самосезира срещу участниците на пазара. Това е станало при последните 4-5 секторни анализа, които е направила комисията. 

*Информацията е допълнена с официалното изявление на КЗК за проверката в електроразпределителните дружества. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
jelenski
преди 11 години
То това поведение е нарочно такова - герб са печелели от него милиони...Крадци неедни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още