IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалните партньори с принципно съгласие за гаранционен фонд за втора пенсия

Фондът ще гарантира нетния размер на осигурителните вноски за втора пенсия към момента на изплащане на пенсията

14:40 | 24.02.15 г. 2
Социалните партньори с принципно съгласие за гаранционен фонд за втора пенсия

Постигнат е известен консенсус между Комисията за финансов надзор (КФН) и социалните партньори по отношение на създаването на гаранционен фонд, който да гарантира нетния размер на осигурителните вноски за втора пенсия към момента на изплащане на пенсията. Това каза на брифинг за журналисти Ангел Джалъзов, заместник-председател на КФН, след поредната среща в рамките на Съвета по пенсионната реформа към вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин.

Предложенията на КФН бяха подробно представени миналата седмица на парламентарната бюджетна комисия, а днес Джалъзов резюмира вече дискутираните с депутатите предложения.

Той поясни, че този фонд ще гарантира номиналния размер на вноските към момента на пенсиониране на осигуреното лице. Има някои различия по отношение на структурирането и начина, по който ще се събират вноските, но като цяло темата не е нова за пенсионния сектор, каза той.

Относно попълването на гаранционния фонд той обясни, че ще има два източника за финансиране – чрез еднократна встъпителна вноска от всяко пенсионно-осигурително дружество, която ще се отделя от резерва, поддържан от дружеството, и чрез годишна текуща такса, която КФН ще определя всяка година.

„Ако доходността на фонда е положителна, гаранционният фонд няма да се активира, защото няма какво да покрива. Това ще става само при отрицателна доходност“, поясни още Джалъзов.

Комисията за финансов надзор предлага и постепенно намаление на инвестиционната такса, удържана от пенсионните дружества, в рамките на четири години до 2018 година с 40%. Предвижда се също намаление на годишната такса за управление, която сега е до 5% от всяка вноска, също с 40%, така че да се понижи до 3% през 2018 г. Именно разликата от 2 пр. пункта ще отива като вноска към гаранционния фонд, поясни Джалъзов. Тази такса ще се определя по предложение на Управителния съвет на гаранционния фонд.

По този начин ще се гарантира по-голяма доходност вследствие на увеличените суми, които се превеждат по партидите на осигурените лица, обясни Джалъзов.

КФН предвижда също и въвеждане на продукт с по-ниско ниво на инвестиционен риск, или така наречените мултифондове, по отношение на професионалните и на универсалните фондове, каза Джалъзов. Така осигурените лица ще имат възможност да изберат не само един пенсионен продукт, както е в момента, а и такъв с по-ниско ниво на инвестиционен риск.

Предложенията на КФН за промените в пенсионната система ще бъдат обсъдени и в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Темата за пенсионната реформа може да следите тук

Презентация с предложенията на КФН е достъпна в сайта на институцията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
fras
преди 9 години
КФН предвижда също и въвеждане на продукт с по-ниско ниво на инвестиционен риск, или така наречените мултифондове, по отношение на професионалните и на универсалните фондове, каза Джалъзов.-----------------------------------------Някой нещо не е разбрал, май!Идеята на мултифондовете е точно обратната.Да избереш по-рисков фонд, с потенциално по-висока доходност.То по-нисък рисков профил от сегашните фондове е трудно да направиш. Май имат право да инвестират в акции до 5% от капитала си.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още