IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 80% от търговията с цветя е в сивия сектор

Преките щети за бюджета от непостъпили данъци са близо 7 милиона лева годишно

14:09 | 08.03.15 г. 1
Около 80% от търговията с цветя е в сивия сектор

В 80 процента от търговията с цветя не се отчита оборотът, а преките щети за бюджета от непостъпили данъци са близо 7 милиона лева годишно. Това е установила проверката на около 100 борси за търговия на едро, извършена от експерти на приходната агенция, съобщи пред БНР говорителят на НАП Росен Бъчваров.

За да се пресече практиката на укриване на данъци, клиентите, дори и при покупката на цветя, трябва да изискват касова бележка. Така те упражняват гражданските си права и имат право да върнат некачествената стока. За неотчитане на оборота санкцията за фирми е 2000 лв., а за търговци на дребно - 500 лв.

Предстои инспектори на приходната агенция да извършат и "скрити наблюдения", каза Бъчваров.

Той обясни, че в продължение на дни и седмици инспектори следят дали оборотът, който се отчита, е реален и дали за всяка продажба се издава касова бележка и ако в присъствието на инспекторите на НАП оборотът значително се увеличава, това е повод да се извърши данъчна ревизия и да се потърсят неплатените за последните 5 години данъци.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 9 години
е как така хем плосък данък данък хем сив сектор бре!... нали плоския данък щеше да "изсветли икономиката бре" хехехе хахаха рейгъномика...ей рейгънария...пак някой ще напише клетниците за вас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още