IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицит от 200 млн. лв. в НЗОК в края на годината очаква Румяна Тодорова

Не е достатъчно само да „стягаме финансовата част”, заяви управителят на Здравната каса

10:25 | 10.03.15 г. 4
Дефицит от 200 млн. лв. в НЗОК в края на годината очаква Румяна Тодорова

В най-добрия случай Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще „светне“ с 200 млн. лв. в края на годината. Това каза управителят на здравния фонд д-р Румяна Тодорова в интервю за в. „Труд”.

Тя обясни, че от 301 млн. лв. резерв на Касата са останали само 111 млн. лв. (с решение на парламента 190 млн. лв. бяха предварително взети за болниците и вече са заложени в месечните им бюджети, а 20 млн. лв. - за извънболнична помощ). По думите й логично е остатъкът да се даде за лекарства, защото те няма как да бъдат покрити.

Тодорова обясни, че ако картината остане същата и при лекарствата, до края на годината ще сме на минус с още 84 млн. лв. „Виждате как остатъкът от резерва отива за лекарства и няма механизъм, по който разходите им да се ограничат, тъй като хората си вземат медикаментите и няма как да им ги отнемем. С други думи - нямаме полезен ход. Успокояване може да има само в болниците”, посочи тя.

По мнение на Тодорова не е достатъчно само да „стягаме финансовата част”. Успоредно трябва да вървят преразглеждането на пакетите, покривани от НЗОК, на разкриването на нови болници и дейности, на вида лечебни заведения и какво да се изпълнява в тях според нуждите на населението. При застаряване на нацията, което е проблем на цяла Европа с толкова много хронични заболявания у един пациент, не може да отваряме само болници за активно лечение. Те са скъпи и струват много пари. Трябват ни болници за долекуване, електронно здравеопазване, да се въведе оценка на риска и какво ли още не, смята Тодорова.

С новата методика, която здравното министерство готви за финансиране на болниците, те много добре ще трябва да прецизират кой пациент се налага да се хоспитализира и кой може да изчака, каза още Тодорова. Всичко това би трябвало да намали притока на болни и от гледна точка на НЗОК следва да се случи, тъй като голяма част от пациентите могат да се лекуват в извънболничната помощ, обясни тя. 

По думите на Тодорова това няма как да стане изведнъж, но трябва да стане, „тъй като не е възможно толкова широко да стои отворена вратата към болниците”.”Те са най-скъпото за лечение звено, а достъпът до тях е най-лесен. Колкото и да са лоши стандартите в извънболничната помощ, те все пак са въвели някаква регулация и с времето лекарите от сектора се научиха кой е подходящ за допълнителна консултация и с кого могат да се справят, без да питат специалист, а директно да го изпратят в болница. Остава обаче проблемът с неосигурените”, заяви Тодорова.

Според новата методика за финансиране на болниците, ако не се влезе в бюджетната рамка (при положение че се дава възможност да се вземат суми в рамките на 5% от бюджета за следващия месец), тогава ще се прибегне до намаляването на цените, по които плаща НЗОК. Тодорова обаче се опасява, че ако се стигне до намаляване на цени, ще се стигне и до завишаване на обемите.

„За да запази приходът, който получава, болницата просто ще приема повече пациенти, пък било то и срещу по-ниска сума, която ще получават за лечението им. Защото тя трябва да изплати заплатите на екипа, да се разплаща с фирми доставчици, да покрива консумативите и режийните, които си вървят и няма как да бъдат спрени. Още повече че разрешителните за дейност, които дава здравното министерство на новите структури и болници, не фиксира броя на леглата, които те могат да имат! Т.е. шефът на лечебното заведение ще може да увеличава броя на леглата и това ще се случва в звената, които са печеливши”, каза Румяна Тодорова.

Днес здравната комисия в НС изслушва единствения кандидат за поста управител на НЗОК  - д-р Глинка Комитов. 

Кандидатурата на д-р Комитов е издигната от парламентарната група на ГЕРБ. Д-р Глинка Комитов е бивш заместник-директор на Здравната каса, а до 2013 г. ръководи РЗОК-София. Към настоящия момент е изпълнителен директор на Втора градска болница.

Избирането на нов ръководител на НЗОК се налага поради изтичането на мандата на досегашния управител д-р Румяна Тодорова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 38 rate down comment 0
Internet
преди 9 години
Преди Дянков и Боко Тиквата да окрадат резерва на НЗОК - 1.3 млрд. лева ,в нея имаше достатъчно пари.Сега Горанов и Боко ще окрадат втория и третия пенсионен стълбове и няма да има пари и за пенсии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
...Ако има легло (за което плаща друг), ще се намери кой да легне в него.http://represia.blog.bg/politika/2014/05/15/.1265248
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
"Дефицит от 200 млн. лв. в НЗОК..."---------------Отново! Ама това не е новина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още