IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов покани германските автомобилостроители да сглобяват коли в България

Провеждането на реформи е добра основа за привличане на инвеститори, заяви германският външен министър Щайнмайер

14:22 | 10.03.15 г. 3
<p>
	Снимка: ЕК</p>

Снимка: ЕК

Премиерът Бойко Борисов покани германските автомобилни концерни да сглобяват „цялостен автомобил“ у нас. Той отправи призива си по време на съвместна пресконференция след срещата си с външния министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, който е на официално посещение в България.

Премиерът разви идеята си, че страната произвежда гуми, стъкла, електроника, седалки, климатици и вместо само компоненти, може да се изгради голям завод за една серия - „при най-ниските данъци и тази изключително квалифицирана и добре подготвена работна ръка“. Борисов разясни още, че в този случай българите, които работят в Германия, със сигурност могат да работят и тук.

Коя марка ще бъде привлечена нямало значение – BMW, Mercedes, Volkswagen или Porsche, стана ясно още от думите на премиера.

Провеждането на реформи във вътрешната политика и съдебната система е добра основа за привличане на инвеститори, коментира от своя страна германският външен министър. Гостът подчерта, че за това е необходимо пропуските в областта на обществените поръчки да бъдат преодолени.

В изказването си Щайнмайер акцентира изключително на необходимостта от засилване на двустранните икономически отношения, като заяви, че потенциалът за икономически обмен на практика е много по-голям от реализираното.

Икономиката е била сериозен акцент в разговорите между двамата, стана ясно от изявленията на двамата пред медиите. Темата за членството на България в Шенгенското пространство обаче също не е била подмината. "И десните, и левите партии в България полагат огромни усилия за влизането ни в Шенген", уточни премиерът Бойко Борисов.

Борисов напомни, че в тази посока гостът вече е направил изявление, че сме „доста близко“.

На брифинга стана ясно, че Борисов не е пропуснал да запознае Щайнмайер с идеята си за газов хъб у нас.

„Всичко съм го начертал, дал, обяснил и колегата е поел ангажимент не само в Германия, но и в Европа да помага за осъществяването на тези наши проекти“, каза българският премиер.

Борисов подчерта, че България заслужава това, защото сме положили огромни усилия и сме били лоялни евроатлантически партньори. Заслужаваме да бъдем третирани като такива и интересът ни да бъде защитаван в Европа, настоя той.

И Борисов, и Щайнмайер напомниха, че живеем в размирни времена и посочиха конфликта в Украйна, в Близкия изток, финансовите проблеми на Гърция.

В много приятелски отношения сме, отчете германският външен министър. По думите му и Германия, и България се опитват да се справят с предизвикателствата на днешното време.

„Заинтересовани сме да запазим европейския мирен ред, да работим за стабилността на ЕС, да продължим развитието на нашите икономически отношения“, каза Щайнмайер. По думите му 5 хил. германски фирми са намерили пътя към България в последните години.

В Германия пък живеят над 50 хил. българи, които работят и се чувстват добре, каза Щайнмайер и добави, че 7 хил. български студенти учат в страната.

Според госта цифрите говорят, че отношенията между страните стават все по-тесни. Търсим начини за още повече германски фирми, които да дойдат тук, увери външният министър на Германия.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Германските автомобилостроители за сега предпочитат Мексико.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
В страната на тиквите трябват казани за увирането им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
redcretin
преди 9 години
Ко? Не!В страна с липсващо правораздаване, *** бизнес климат, липса на квалифицирани кадри - ей-сега, ще си счупят краката да идват :)Няма пари, нали така Бойко? Няма и да има, мръсен ***! Гний с ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още