fallback

Северозападният район запада все повече

Безработицата в региона расте, демографските проблеми се задълбочават, а усвоените европейски средства са в минимален размер

15:39 | 08.04.15 г. 1

Кризата в Северозападния регион се задълбочава, сочи докладът за изпълнението на регионалните планове за развитие на трите най-изостанали региона в страната – Северен централен, Северозападен и Североизточен, в периода 2007 – 2013 година. Документът беше разгледан по време на днешното заседание на правителството, пише пресцентърът на Министерския съвет.

Анализите за Северозападния район показват, че в периода той изостава по всички основни показатели спрямо останалите региони и остава с най-ниското развитие в ЕС. Запазва се негативната тенденция тук да се създават най-нисък брутен вътрешен продукт, задълбочават се демографските проблеми, заетостта намалява, а безработицата продължава да се увеличава.

Регионът е и на последно място по размер на усвоени средства – 7,4% от оперативните програми, съфинансирани от ЕС и Програмата за развитие на селските региони (ПРСР), показва още докладът.

За сметка на това в Северния централен район се наблюдава тенденция на растеж, но с много бавни темпове. Регионът все така си остава на предпоследното място по развитие в страната. Не се наблюдава осезаем ръст на индустриалното производство, налице е и устойчив дефицит на инвестициите в научноизследователска и развойна дейност.

Устойчиво расте безработицата. Към края на програмния период обаче се наблюдава увеличаване на икономическата активност на населението. Все пак това не е достатъчно за оттласкване на региона от дъното. „Налице са явни постигнати резултати, но ефектите от тях върху развитието на района са ограничени“, пише в доклада, одобрен от правителството.

По отношение на Североизточния район също има положителна тенденция в последните години. Коефициентът на безработица започва да намалява, но все още е над средното за страната. И тук се задълбочават демографските проблеми, показват данните.

В най-успешна степен са изпълнени целите, насочени към екологизация на средата, устойчиво градско развитие и подобряването на социалната и образователната инфраструктура. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
fallback