IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгартрансгаз" търси изпълнител на проучванията за газовата връзка с Турция

Компанията подписа споразумението за европейско финансиране на проекта в размер на 190 хил. евро

18:00 | 09.04.15 г. 1
"Булгартрансгаз" търси изпълнител на проучванията за газовата връзка с Турция

В последния ден преди Великденските празници "Булгартрансгаз" откри обществена поръчка за набиране на оферти за предпроектното проучване на газовата връзка с Турция, става ясно от съобщение на сайта на компанията. Крайният срок за подаване на оферти е 7 май. 

Изпълнителят на поръчката трябва да изготви оценка за трасето и да направи технически проучвания на вариантите на трасето за газопровода, както и предварителната работа по Оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС) и финансовата и икономическата осъществимост на проекта. 

Крайният срок за изпълнение на поръчката е 31 януари 2016 година, става ясно още от тръжната документация.

Междувременно стана ясно, че „Булгартрансгаз“ е подписал споразумението за безвъзмездно европейско финансиране за проучванията за изграждане на газовата връзка с Турция. Документът е бил парафиран още на 3 април, но компанията разпространи информацията за него едва днес.

С европейски пари ще се направи прединвестиционното проучване по проекта. Общата стойност на проучването е 380 хил. евро, от които 190 хил. евро ще бъдат безвъзмездна финансова помощ по Механизма за свързана Европа.

От газовата компания припомнят, че интерконекторът с Турция беше определен от Европейската комисия като проект от общностно значение и получи финансова помощ от европейските програми.

Плановете предвиждат да бъде изградена връзка, успоредна на съществуващия транзитен газопровод. Дължината й трябва да е около 75 километра, а капацитетът – около 3 млрд. куб. метра природен газ годишно.

Връзката е част от Южния газов коридор, определян като ключов за сигурността и диверсификацията на източниците за доставка на природен газ за Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 4
Stefan--L
преди 9 години
Тръбата която трябваше да мине през Българи я сега ще минава през турция заради нашите продажници Плевнелие Борисов Кунева Симеонов Първанов Станишев ! Сега ще правим *** на поробителите си и ще им се молим за хубава цена заради европейските цености на Кунева Плевньо и Бойко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още