IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обновлението на София

Големи инфраструктурни обекти за почти 140 млн. лв. ще бъдат изпълнени през тази година в столицата

12:11 | 10.04.15 г. 4
Обновлението на София

Големи инфраструктурни обекти за почти 140 млн. лв. ще бъдат изпълнени през тази година в столицата, каза в интервю за БТА Любомир Христов, заместник-кмет по транспорта на София. По-голямата част от средствата се осигуряват от три основни източника - европейско финансиране, заем от Европейската инвестиционна банка и собствени средства на общината.

Той посочи, че бюджетната рамка е насочена и към цялостните ремонти на тротоарите, които се изпълняват по програми в различни части на града. Бюджетът е насочен и към мерки за безопасност на движение, като подмяна и поставяне на еластични огради и мантинели.

Разработени са малки проекти, свързани с поставяне на бетонови ограничители тип "джърси", каквито има в участък от бул. "Тодор Александров". Целта им е да възпрепятстват извършването на неправилни обратни завои, които увеличават опасността от пътни произшествия. В бюджета е предвидена и програма за подновяване на шахтите по основните улици и булеварди. Тя се изпълнява успешно вече четвърта година, допълни Христов.

23 милиона лева са предвидени за текущи ремонти на уличната мрежа, като от тях 15 млн. лв. са за изкърпване на дупки, а 2 млн.лв. са за обновяване на тротоарите.

Сред големите инфраструктурни обекти, които предстои да бъдат изпълнени през тази година, е реконструкцията на последния етап от бул. "Витоша". Ремонтът на участъка от ул. "Алабин" до ул. "Солунска" вече започна и трябва да приключи през юни, което все пак зависи и от метеорологичните условия. Проектът е на стойност 1,5 млн. лв., колкото струваше и ремонтът на обновената част от булеварда.

Ремонтът включва подмяна на цялостната настилка, изграждане на цветарници, каквито са поставени в обновения участък. Стар ретро трамвай ще бъде разположен на ул. "Витоша" в близост до ул. "Алабин" и ще изпълнява функциите на информационен център, обяви Христов.

Предвижда се и подновяването на уличното осветление, засаждането на 18 нови дървета, както и поставянето на хидравлични колчета, които да ограничат навлизането на автомобили в пешеходната зона. Оказа се, че въпреки забраните, определени със знаци и присъствието на полицейски патрули, тези нарушения са често срещани, коментира Христов.

Резултатът е изпочупването на плочките по бул. "Витоша", които не могат да издържат тежестта на автомобилите. При тези случаи се повдига въпросът за качеството на поставяните плочки, но все пак те са направени за пешеходна зона, подчерта заместник-кметът.

Последна актуализация: 18:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
stasi666
преди 9 години
А за затапването с нови светофари на основни булеварди какво ще кажеш ? А кварталните улици или от там не се краде достатъчно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
ceneto
преди 9 години
за вело алей нищо не се споменава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
redcretin
преди 9 години
Сериала Цариградско Море продължава със свежи ... пари :) Да му мислят инвеститорите, така де - данъкоплатците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 7
melon
преди 9 години
Ще се усвоят едни пари, дано 10-15 процента останат и за града!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още