fallback

Кунева: Разчитаме на подкрепата на Швеция за присъединяването ни към Шенген

Сергей Станишев призова партиите в парламента да излязат с обща позиция за приемането на България към пространството

22:22 | 15.04.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Разчитаме на подкрепата на Швеция за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева след срещите си с шведския министър на правосъдието и миграцията Морган Йохансон и шведския външен министър Маргот Валстрьом, информират от правителствената пресслужба.

Същевременно лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев призова партиите в парламента да излязат с обща позиция за приемането на страната ни в Шенген, предава Dnes.bg.

Според Кунева Швеция се е ангажирала да окаже подкрепа за България пред останалите северни страни преди Европейския съвет през юни, когато е възможно въпросът да бъде обсъждан.

„Смятам, че е назрял моментът в следващите седмици, след доклад на кабинета за изпълнението на критериите, Народното събрание да излезе с национална позиция за присъединяването ни към Шенген“, коментира в тази връзка председателят на ПЕС.

Сергей Станишев е убеден, че гласът на България ще бъде чут, когато общество, медии, политици и институции бъдат обединени зад една национална кауза. Според него приемането на декларация от страна на парламента ще е силен знак, който ще повиши доверието в страната ни.

По време на работното си посещение в Стокхолм Меглена Кунева е обсъдила с шведския правосъден министър възможностите за сътрудничество в борбата с корупцията, особено по отношение на методологията за анонимните сигнали и защитата на подаващите сигнали.

От своя страна Морган Йохансон ще посети България през септември, добавят от правителствената пресслужба.

Вицепремиерът Кунева се срещна и с министъра по въпросите на стратегическото развитие и Северното сътрудничество Кристина Першон. В хода на разговора бяха обсъдени възможностите за шведски инвестиции в България, включително и такива за производството на биомаса в Северозападна България, както и начините за увеличаване на туристическия поток от Швеция към България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:52 | 14.09.22 г.
fallback