IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев обеща пред Щайнмайер да завършим съдебната реформа

Страната ни е изпълнила техническите критерии за присъединяване към Шенген, коментира държавният глава пред германския външен министър

20:12 | 10.03.15 г. 6
Плевнелиев обеща пред Щайнмайер да завършим съдебната реформа

България е признателна за активната подкрепа на Германия за осъществяване на реформите в съдебната система, правосъдието и вътрешните работи. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който се срещна с министъра на външните работи на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер, съобщиха от прессекретариата на президентството.

„Реформата в съдебната система ще укрепи доверието на партньорите от ЕС, но нейната основна цел е да отговори на очакването на българските граждани за справедливо и ефективно правораздаване“, заяви държавният глава и добави, че страната ни е решена да завърши реформата в съдебната власт.

Президентът посочи, че темата е била сред акцентите в рамките на проведения месец на политическите консултации с парламентарно представените политически сили и отново изрази очакването си 2015-а г. да бъде „година на реформи“ по отношение на секторите на енергетиката, сигурността, здравеопазването, пенсионната система и електронното управление.

„Предприетите реформи в съдебната система са предпоставка за подобряване на облика на България пред инвеститорите и за реализирането на повече германски инвестиции и проекти в страната“, заяви министър Щайнмайер.

Президентът Плевнелиев подчерта амбицията на страната ни да се присъедини към Единния надзорен механизъм и да бъде приета в преходния валутен механизъм ERM II до поемането на председателството на ЕС през 2018 г.



През последните години Германия се утвърди като водещ икономически партньор на страната ни в ЕС, а двустранният стокообмен надхвърля 5 млрд. евро годишно, беше посочено по време на срещата. В страната ни работят над 5хил. германски фирми, а германските инвестиции през последните двадесет години се равняват на 2 млрд. евро. Годишно 700 хил. туристи от Германия посещават България.

Плевнелиев подчерта пред Франк-Валтер Щайнмайер, че страната ни е изпълнила техническите критерии за присъединяване към Шенгенското пространство, което се потвърждава и от Европейската комисия и Европейския парламент. Премахването на граничния контрол на летищата е първа възможна стъпка в тази посока.

Изграждането на Европейския енергиен съюз трябва да се превърне в основна задача за държавите от ЕС през следващите години, беше общата позиция на Росен Плевнелиев и Франк-Валтер Щайнмайер. Държавният глава отново подчерта значението, което има фокусирането на енергийната стратегия на ЕС към региона на Югоизточна Европа, който е една от „входните врати“ за пренос на енергийни ресурси към Европа. „Либерализирането на енергийния сектор, енергийната ефективност и повишаването на сигурността на газовите доставки чрез диверсификация на източниците и маршрутите с изграждането на реверсивни интерконекторни връзки със съседните държави, остават приоритети за България“, заяви президентът.

Държавният глава открои усилията на канцлера на Германия Ангела Меркел и на министър Щайнмайер за намирането на мирно и устойчиво решение на кризата в Украйна. Обща беше оценката, че анексирането на Крим и конфликтът в Източна Украйна е променило средата за сигурност не само в региона на Източна и Югоизточна Европа, но и за всички държави от ЕС и затова Съюзът трябва да „говори с един глас“ по отношение на украинската криза. Двамата призоваха за спазването на сключеното примирие, както и за цялостното изпълнение на Минските споразумения.

По време на срещата бяха обсъдени също така процесът на разширяване на ЕС, както и заплахите и засиления бежански поток, произтичащи от терористичната дейност на Ислямска държава.

Същевременно външният министър Даниел Митов коментира в предаването “Лице в лице” по bTV, че Щайнмайер е дал обнадеждаващ сигнал за членството на България в Шенген. „Външният министър на Германия гледа благосклонно на това България да стане член на Шенгенската информационна система и да може да се бори срещу завръщащите се в Европа джихадисти”, заяви Митов.

По думите му ние на практика функционираме като Шенгенска държава и поне въздушните граници могат да бъдат отворени.

Министърът каза още, че темата Шенген се е превърнала в национално значима кампания, в която и опозиция и управляващи са се обединили. „Това е национална кауза и премиерът тук постигна успех, като успя по определен държавнически начин да обедини, както опозицията, така и български представители в Брюксел", обобщи министърът

За предложението в София да пристигнат германски дипломати Митов обясни, че в него няма нищо необичайно. По думите му е нормална практика държавите членки да разменят дипломати и по този начин опит, като даде за пример Германия и Великобритания.

„Не са ченгета под прикритие на дипломати”, подчерта той и посочи, че това би било безсмислено, тъй като България и Германия са партньорски държави, чиито разузнавателни служби всеки ден обменят информация.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 14 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Чудно ми е, Митов колко пъти е посрещан от германски ПРЕЗИДЕНТ или от 3-мата най важни в политическата йерархия на Германия , САЩ. ....или която и да е друга западна държава, НАКУП !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Ибрик!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Видя ли изява на господата Митов и Плевнелиев по някоя ТВ и сменам канала че умирам от срам с тия двамата! :( Ужас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
:)))))) Ще обещае я ! Всичко ще си обещае! :)))) Само се чудя как цял министър си е загубил времето да идва до тук за да чуе обещанието на "ПРЕЗИДЕНТ" И някой кмет да бяха пратили всичкото българско вожд щеше да е строено около килим и с поклони щеше да обещае всичко преди да е чуло препоръката! :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 2
stefan-L
преди 9 години
Господин Плевнелиев е най- глупавият президент в историята на България ! Той може да обещае че ще си продаде хотелите в Гърция Банско и Черноморец а парите ще ги даде на сиропиталищата на България ! Но дали ще изпълни това господин неграмотникът разби представите ни за невежество и лицемерие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
kane
преди 9 години
Плевнелиев обеща пред Щайнмайер да завършим съдебната реформа ....................................................Съдебната ни система мачка беднните и се държи безопастно далеч от богатите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още