IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще отпусне почти 14 млн. лв. за проекти за Шенген

Ще бъде изграден тристранен контактен център между България, Гърция и Турция, както и площадка за хеликоптери в Елхово

09:46 | 13.03.15 г.
Държавата ще отпусне почти 14 млн. лв. за проекти за Шенген

Приблизително 14 млн. лева допълнително финансиране са предвидени за Министерството на вътрешните работи (МВР) и областните управители на Хасково, Русе и Бургас за осъществяването на спешни проекти, свързани с присъединяването на България към Шенген.

Това става ясно от проект на постановление, публикувано за обществено обсъждане на портала за обществени консултации. Постановлението е предложено от вицепремиерът по коализионната политика и държавната администрация и нов вътрешен министър Румяна Бъчварова.

В доклада на Бъчварова, който е приложен към текста на постановлението, се посочва, че през миналата година на МВР са били отпуснати над 5,7 млн. лева за проекти, свързани с Шенгенското пространство. Ведомството обаче е усвоило малко над 1,4 млн. лева. Останалите проекти не са реализирани заради подадени жалби по обществените поръчки, неподаване на оферти в посочените срокове и други причини.

Предвижда се на областния управител на Хасково да бъдат отпуснати 500 хил. лева за изграждане на тристранен контактен център между България, Гърция и Турция на ГКПП „Капитан Андреево“.

Общо 760 хил. лева ще бъдат отпуснати на областния управител на Бургас за няколко проекта, които ще се реализират на територията на областта. Областният управител на Русе ще получи 84 хил. лева за изготвянето на подробен устройствен план и инвестиционен технически проект за ГКПП „Дунав мост“.

Останалата част от сумата е предвидена за проекти на МВР, сред които възстановяването на граничен кораб „Шабла“, следгаранционна поддръжка на мобилни рентгени, придобиване, ремонт, обзавеждане и оборудване на административни сгради за гранични полицейски участъци, ИТ проекти, изграждане на хале за митническа проверка на автомобили на ГКПП „Малко Търново“, осигуряване на десантни лодки, изграждане на пункт за хеликоптери в Елхово, консумативи за корабите за охрана на морската граница и р. Дунав и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още