IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плeвнелиев: Конституционните промени са възможност за смислена съдебна реформа

Промяната в основния закон обаче трябва да стане след публично обсъждане и добра подготовка, обясни президентът

18:20 | 17.04.15 г. 1
Плeвнелиев: Конституционните промени са възможност за смислена съдебна реформа

Конституционните промени, поискани от премиера Бойко Борисов, бяха определени от президента Росен Плевнелиев като възможност за осъществяване на смислена съдебна реформа в интерес на народа и справедливост в държавата.

„Надявам се от политически декларации да минем към действие и да се поздравим към края на тази година с добри резултати”, каза той, цитиран от прессекретариата на Президентството.

Припомняме, че вчера премиерът Бойко Борисов поиска промени в Конституцията, за да може Висшия съдебен съвет да бъде разделен на две колегии. След края на ваканцията на депутатите ГЕРБ ще започне активни консултации в Народното събрание за промените. 

Очевидно е, че реформата в българското правосъдие трябва да бъде дълбока и тя не изключва и конституционни промени, допълни днес Плевнелиев.

Държавният глава припомни, че още миналата година е заявил своето категорично намерение да се възползва от правото си да инициира изменения в основния закон, ако те са необходими и ако не се постигне политическа воля и споразумение в тази насока.

„Това трябва да стане след публично обсъждане и добра подготовка. Затова приветствам министър–председателя за намерението да се проведе дълбока реформа, която включва и промени в Конституцията“, допълни Плевнелиев.

Президентът беше категоричен, че тези промени трябва да се подготвят внимателно чрез обществен дебат и чрез съгласуване с всички браншови организации.

„Радвам се, че главният прокурор и председателят на Върховния касационен съд също дадоха такава заявка”, допълни още Росен Плевнелиев.

Държавният глава е на посещение в Пловдив, където посети военното формирование 44220. Там той наблюдава демонстрация на екипировка и техника на формированието за овладяване и преодоляване на последиците от наводнения и земетресения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 3
serafima
преди 9 години
За съжаление държавният ни глава нищо значимо не може да каже. Както и в случая. И колкото по-рядко се обажда, толкова по-малко ще дразни "поданиците си".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още