fallback

Т. Дончев: Единствената логика на "Турски поток" е да заобиколи България

България няма претенции откъде идва природният газ, стига да има сигурност на доставките и изгодна цена, коментира вицепремиерът

16:31 | 22.04.15 г. 15

Няма икономическа логика да бъде построен "Турски поток" и целта му реално е да заобиколи България, коментира пред журналисти вицепремиерът Томислав Дончев след срещата на работната група между България, Гърция и Румъния по Вертикалния газов коридор.

Дончев направи уточнение, че все още няма никакви постигнати споразумения за новия проект, който трябва да замени "Южен поток". Вицепремиерът беше категоричен, че страната ни няма претенции откъде идва природният газ, стига да има сигурност на доставките и цената да е изгодна.

Гърция не носи отговорност за спирането на "Южен поток" и не сме се намесвали, категоричен беше от своя страна гръцкият енергиен министър Панайотис Лафазанис.

Той посочи още, че Русия сама е избрала новото трасе през територията на Турция до гръцко-турската граница.

Лафазанис посочи, че ако този проект бъде одобрен, Гърция ще построи газопровод от турската граница по територията на страната до газовата мрежа на Македония.

При изпълнението на тези планове ще бъдат спазени всички европейски правила, включително и Третият либерализационен пакет в енергетиката, гарантира Лафазанис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:24 | 08.09.22 г.
fallback