IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Румъния договориха нормален двустранен пренос на газ

Енергийните министерства на двете страни са се споразумели за изграждането на компресорна станция на румънския бряг

15:41 | 22.04.15 г. 2
България и Румъния договориха нормален двустранен пренос на газ

Министерствата на енергетиката на България и на Румъния са се договорили за изграждането на компресорна станция на румънския бряг, която ще бъде част от инфраструктурата на газовата връзка между двете страни. Това е станало по време на първата среща на работната група по изграждането на Вертикалния газов коридор, свързващ България, Румъния и Гърция, съобщи по време на брифинг българският енергиен министър Теменужка Петкова.

С компресорната станция ще бъде осигурен нормален трансфер на газ от Румъния към България. Заради по-ниското налягане на румънската газопреносна мрежа на този етап по връзката ще могат да бъдат пренасяни по 1,5 млрд. куб. метра газ годишно от България към Румъния. В обратната посока възможностите са за годишен трансфер на до 500 млн. куб. метра.

Реално връзката още не е довършена. От българска страна в ход е процедура за избор на нов изпълнител, който да ремонтира повредената тръба на дъното на река Дунав. Следващата стъпка е избор на изпълнител и от румънска страна, обясни румънският министър на енергетиката Михай Албулеску.

По време на срещата между трите страни е било постигнат напредък и по друга важна за Вертикален коридор връзка - новия българо-гръцки интерконектор - ICBG. Определен е бил бюджетът на проектната компания, която ще изгради съоръжението, в размер на 10 млн. евро, разпределен по равно между акционерите - гръцко-италианския холдинг Poseidon и Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Участниците в ICBG са изпратили и писмо до Европейската комисия с искане да бъде осигурен грант за проекта в размер на 220 млн. евро.

Средствата трябва да дойдат от механизма по Свързана Европа, коментира вицепремиерът Томислав Дончев, който е поставил подписа си под искането от българска страна. Според него обаче ако не бъдат отпуснати средства по тази програма, проектът може да получи финансиране и по Плана „Юнкер”.

"Газовата карта на Източна Европа се променя, но никой не е сигурен в каква посока", посочи още Дончев. Той допълни, че страната ни работи да е готова за всички възможни бъдещи сценарии по отношение на промените на пътя на доставките. Дончев беше категоричен, че без свързаност със съседните страни термини като енергийна сигурност и диверсификация са "празни приказки".

"Вертикалният газов коридор и ICBG не са просто тръби с природен газ, а коридор на сътрудничество и приятелство между нашите страни", категоричен беше енергийният министър на Гърция Панайотис Лафазанис.

По отношение на Вертикалния газов коридор в София днес са били посочени основните цели, задачи и насоки на работата на работната група, уточни още енергийният министър Петкова. Тя посочи, че ще има две подгрупи - на експертно и на министерско ниво. Заседание на работната подгрупа ще се състои през юни в Атина, а на министерското - през октомври в Букурещ.

На разговорите са били поканени и наблюдатели от Словакия и Унгария, което прави преговорите напълно прозрачни, обясни още Петкова.

Припомняме, че проектът Вертикален газов коридор се роди в началото на декември в отговор на заявлението на руския президент Владимир Путин за спиране на "Южен поток".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 6
ABBA
преди 9 години
Като се заиграят да докажат, че фашистката хунта в Украйна е най-паче демокрация, с един косъм по-долу от тази във Фашингтон - и т'ва ше стане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
Tobywolf
преди 9 години
Това споразумяване за кой път е "новост"? Само да не спрат газа по нормалната тръба, че от многото интерконекторни връзки, пак ще сме на студено...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още