IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовата връзка с Румъния ще заработи от юни

Реализацията на газовите връзки, терминали за втечнен газ и "Южен поток" са от национален интерес, каза Драгомир Стойнев

11:46 | 26.03.14 г. 1
<p>
	Драгомир Стойнев по време на конференция на тема &quot;Бъдещето на природния газ&quot;. <em>Снимка: БТА</em></p>

Драгомир Стойнев по време на конференция на тема "Бъдещето на природния газ". Снимка: БТА

След неколкократни технически забавяния газовата връзка с Румъния ще заработи през юни, съобщи по време на конференцията "Бъдещето на природния газ" министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Причината за забавянето е пропадане на трасето под река Дунав, което вече е преодоляно. За съжаление обаче България няма да може да получава газ по тази връзка, защото румънската страна се бави с изграждането на компресорна станция, обясни още министърът.  До изграждането на станцията газ ще тече в посока Румъния.

Той припомни важността на газовите връзки за диверсификацията на газовите доставки. "Ако се повтори кошмарът от 2009 година, когато за 14 дни бяха спрени доставките от Украйна, ние отново не сме готови", обясни Стойнев.

Той допълни, че има забавяне от страна на Сърбия по отношение на планираната връзка, която да свърже България с газовия хъб в Баумгартен в Австрия. Припомняме, че тази връзка получи и европейско финансиране, затова страната ни е предупредила ЕК за забавянето, обясни още енергийният ни министър.

В последните дни е подписан и Меморандум за сътрудничество за изграждането на газовата връзка с Турция. Тя е била бавена в продължение на шест години, но в крайна сметка Турция е взела политическо решение за нейната реализация.

Стойнев не даде подробности за параметрите на връзката, но обясни, че подписаният документ дава възможност на технически групи на двете страни да работят по проекта, така че той да бъде реализиран до 2016 година.

Доставките от Шах Дениз II, които ще бъдат в размер на 1 млрд. куб. метра, ще се извършват по новата връзка с Гърция - Комотини - Стара Загора, чиято реализация ще бъде активизирана до края на годината. Министър Стойнев призна за забавяне и при тази връзка, но причината са действията на трите страни по проекта - България, Гърция и Италия.

Другите важни източници на диверсификация са терминалите за втечнен газ. Стойнев посочи, че има интерес от страна Гърция за изграждане на общ терминал в Егейско море, откъдето да получаваме втечнен газ от Катар. "Турция при никакви условия няма да допусне кораб с втечнен газ да премине през Босфора", коментира още Стойнев. Що се отнася до доставки на втечнен газ от Алжир, той призна, че всички разработени находища вече са разпродадени. "Трябва да инвестираме за развитие на находище, за да получаваме газ от Алжир", допълни той.

"Ние бяхме изоставени за Nabucco, а вместо това беше избран по-несигурния проект ТАР", смята енергийният министър, посочвайки, че френският гигант Total се оттегли от ТАР. По тази причина и "Южен поток" сега е толкова важен за страната ни. "Южен поток" нямаше да бъде реализиран, ако Nabucco не беше пропаднал", категоричен беше Стойнев.

Проектът е голям и ще динамизира икономиката ни, освен че ще разнообрази трасетата на доставките. Газопроводът ще премине и през територията на един най-бедните региони в България и Европа.

Търсенето на газ у нас ще се увеличава, още повече, че страната ни много изостава с битовата газификация, коментира още енергийният министър.

По данни на Лабораторията за управление на риска, представени от Иван Иванов, само 3% от българските домакинства са газифицирани."Коефициентът на полезното действие на газа е много по-голям, отколкото на електричеството, което използваме масово сега", обясни бившият депутат от „Синята коалиция" в 41-то Народно събрание. Спрямо въглищата и петрола природният газ е много по-щадящ за околната среда.

За Иванов бъдещето на доставките на природен газ в страната са находищата в Каспийския регион, Средиземно море, както и българските находища. Той обаче посочи, макар и да има уверение, че се работи активно два обособени блока - Терес и Силистар, в момента дори не се проучват.

Иванов посочи още, че не трябва да се забравят и находищата на шистов газ. По оценки в страната ни има около 481 млрд. куб. метра шистов газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
Моабет да става
преди 10 години
Ето един кандидат за нобелова награда по физика.Цитат:"По данни на Лабораторията за управление на риска, представени от Иван Иванов, само 3% от българските домакинства са газифицирани."Коефициентът на полезното действие на газа е много по-голям, отколкото на електричеството, което използваме масово сега", обясни бившият депутат от Синята коалиция" в 41-то Народно събрание."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още