IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подводният преход на газовата връзка с Румъния ще се строи отново

Интерконекторът трябваше да бъде готов още през лятото на 2013 година

10:45 | 20.03.15 г. 4
Подводният преход на газовата връзка с Румъния ще се строи отново

Газопреносната компания „Булгартрансгаз“ обяви обществена поръчка за изграждане на подводния преход на газовата връзка с Румъния, става ясно от публикация на сайта на компанията. Всъщност тази връзка от години се отчита като готова и само технически проблем, отстраним в рамките на месец, пречи на въвеждането в експлоатация.

Първата дата за това беше обявена през август 2013 година и оттогава официалната церемония по въвеждането в експлоатация на интерконектора се отлага с по няколко месеца.

Техническият проблем се оказа скъсана тръба под дъното на река Дунав, която предишните строители така и не можаха да „изтеглят“ и заменят. От съобщението на „Булгартрансгаз“ става ясно, че сега ще се търси нов изпълнител на проекта.

Прогнозната стойност на поръчката е 4,7 млн. евро без ДДС. Подводният преход е с дължина от 2,1 километра. Общата дължина на реверсивната връзка е 25 километра, от които 15,4 километра на българска територия.

Прогнозната стойност на целия проект е 24 млн. евро, част от които са отпуснати безвъзмездно от „Европейската енергийна програма за възстановяване“. За българския участък безвъзмездното финансиране е на стойност 4,37 млн. евро, а за румънския – 8,92 млн. евро. Партньор на „Булгартрансгаз“ в този проект е румънската държавна компания „Трансгаз“.

Максималният капацитет на връзката е 1,5 млрд. куб. метра природен газ годишно. 

От „Булгартрансгаз“ са оптимисти, че в рамките на тази година връзката може да бъде въведена в експлоатация.

Но дори и да заработи, на първо време тази връзка няма да може да доставя газ от Румъния към България. Причината е липсата на компресорна станция на румънска територия, а налягането в румънската газопреносна мрежа е по-ниско, отколкото в българската.

В случай на кризисна ситуация обаче надеждите са, че ще можем да получим газ от северната ни съседка, защото с изпразването на тръбите у нас налягането ще се изравни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
alexx
преди 9 години
По друга тръба получаваме през Румъния - резервирана за руски газ, там има и компресорна станция, която тласка газа.А ние да им доставяме при криза е още по-абсурдно. Ние имаме само 15% местно производство. Един ден през друг прословут конектор трябва да получаваме 1 млрд кубика азерски газ от Гърция. При криза те няма да стигнат за нас, камо ли да бутаме към Румъния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
ivanrog
преди 9 години
""Но дори и да заработи, на първо време тази връзка няма да може да доставя газ от Румъния към България. Причината е липсата на компресорна станция на румънска територия, а налягането в румънската газопреносна мрежа е по-ниско, отколкото в българската"До авторите на статията: От къде получава в момента газ България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
ivanrog
преди 9 години
Всъщност тази връзка е за да можем ние да им доставяме, а не те на нас. И сега получаваме газта от Румъния ;)Реално тази връзка е за разнообразяване на румънските доставки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
alexx
преди 9 години
При криза румънците ще си стискат техния газ, защото и за тях няма да стига, така че тази тръба е безсмислена на този етап.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още