fallback

ГЕРБ предлага въвеждане на 10-годишна абсолютна погасителна давност

В момента законодателството не дава алтернатива за преодоляването на фигурата на "вечния длъжник"

13:18 | 27.04.15 г. 8

Въвеждане на 10-годишна абсолютна погасителна давност на дълговете на физически лица предлагат група депутати от ГЕРБ. Предложенията за промени в Закона за задълженията и договорите са внесени в Народното събрание и публикувани на сайта на институцията.

„В нашето законодателство има добре уредена процедура за обявяване на неплатежоспособност на търговци, но когато стане въпрос за физически лица, които не упражняват търговска дейност, ситуацията е съвсем различна“, посочват вносителите в мотивите си, като същевременно подчертават, че в повечето европейски държави има регламент за частните фалити.

Алтернативно решение за избягване на съществуването на фигурата „вечния длъжник“ е въвеждане на десетгодишна абсолютна погасителна давност по отношение за физическите лица, посочват вносителите.

В момента в Закона за задълженията и договорите е въведена обща петгодишна давност и се погасяват всички вземания, за които законът не предвижда друг срок, и тригодишна давност за вземанията за възнаграждения за труд, за обезщетения и неустойки от неизпълнен договор, за наем, за лихви и за други периодични плащания, поясняват депутатите. Тази давност обаче се прекъсва с предявяване на иск или възражение или с предприемане на действия за принудително изпълнение от страна на кредитора и на практика това може да продължи неограничен период от време.

България към момента е единствената държава от Европейския съюз (ЕС), която няма регламент за фалит на физически лица, след като северната ни съседка Румъния започна процедура за приемането на законодателството и е почти на финалната права въпреки опасенията, които наскоро изрази Международният валутен фонд. Фондът предупреди, че текстовете не са внимателно планирани и са подготвени без оценка на въздействието, а основната опасност е над 1 млн. души да обявят банкрут, което едва ли ще може да се понесе от финансовата и съдебната системи.

В края на миналата година министърът на икономиката Божидар Лукарски обяви, че Министерството на правосъдието готви подобни текстове, но до този момент няма други дискусии по темата.

Междувременно от АБВ също внесоха в Народното събрание проект за Закон за защита при свръхзадълженост на физическите лица, с който се предлага регламент на личния фалит. Едно от предложенията е свръхзадлъжнелите граждани да могат да се освобождават от дълговете си за срок от 3 години, ако изпълнят определени условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
fallback