IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството ще дава втори шанс на предприемачи, фалирали не по своя вина

Разработването на Закона за частния фалит е един от приоритетите на икономическото министерство през 2015 г.

16:34 | 10.12.14 г. 13
Правителството ще дава втори шанс на предприемачи, фалирали не по своя вина

Правителството ще дава втори шанс на предприемачи, фалирали не по своя вина. Те ще могат да погасят задълженията си в продължение на три години, съобщи пред депутатите от Комисията по икономическа политика и туризъм ресорният министър Божидар Лукарски.

Тази възможност ще бъде вписана в Закона за частния фалит, разработването на който е един от приоритетите на икономическото министерство през 2015 година. Пред журналисти Лукарски отказа да даде повече подробности по законопроекта с мотива, че той се разработва от правосъдното министерство.

Фокусът догодина ще бъде насочен още към насърчаване на експорта, което ще бъде осъществено чрез участие на България в преговорите по подписване на споразумения на ЕС с трети страни, активизиране на работата на търговските аташета и административна подкрепа на експортните компании.

"Ще има съкращения на търговските аташета, спрямо извършената досега работа", каза още Лукарски и допълни, че търговските представители ще бъдат ангажирани основно с подкрепа на бизнеса, а не с дипломатически дейности, както досега.

ОП "Иновации и конкурентоспособност" е изпратена в Брюксел, припомни министърът и допълни, че сега се очакват коментарите на ЕК по заложените параметри. Надеждата ни е до март 2015 година да започне изплащането на средства по програмата, уточни Лукарски. Целта е да бъдат създадени устойчиви работни места, които изискват високи технологични умения, но ще бъдат и с високо заплащане.

Приоритет през 2015 година ще бъде и насърчаване на частните инвестиции в иновациите. Това ще стане чрез прозрачни процедури от Националния иновационен фонд. През тази година в него са заложени 20 млн. лева.

Новото Министерство на икономиката ще работи и за подобряването на бизнес средата чрез намаление на административната тежест и облекчаване на процедурите по стартиране и развитие на бизнеса.

Лукарски предвижда и либерализация на лицензионни режими, което ще е и една от мерките за насърчаването на инвестициите - български и чужди. Министърът допълни, в отговор на въпрос на депутата Жельо Бойчев от БСП - Лява България относно мерките за привличане на чужди инвестиции, че ще бъдат правени и промени в Закона за българското гражданство. Предвиденият в закона срок за пребиваване на чужденци се оказва недостатъчен за проучванията по инвестиционните планове.

"У нас синя карта (за привличане на образовани имигранти - бел. ред.) се издава за девет месеца, а в Латвия - за два", коментира още икономическият министър пред журналисти след края на заседанието на комисията.

Българското законодателство е едно от най-рестриктивните и не се изпълняват някои задължения към инвеститорите, например обещани данъчни облекчения, посочи още Божидар Лукарски.

Председателят на икономическата комисия Петър Кънев посочи, че едно от най-важните неща за икономиката ще е действително намалението на лицензионните режими. Той посочи, че за микрофирми, в които работят двама души, действат правила като за едрия бизнес като например график за годишните отпуски или счетоводната документация за месечното заплащане.

В отговор на въпрос на депутата от ДПС Ферихан Ахмедова Лукарски заяви, че очаква през 2015 година икономическият ръст на страната да бъде над 0,8-те процента, заложени в бюджета. Той обаче не се ангажира с точна прогноза колко ще бъде растежът догодина.

Министърът на икономиката посочи още, че приоритет за догодина ще е връзката между образованието и бизнеса. Това ще бъде осъществено с въвеждането на дуалната система, тренировъчните центрове в училищата, както и насърчаването на предприемачеството сред учениците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 16 rate down comment 3
ПИЧ
преди 9 години
Това правителство за краткото му време откак е на власт, предложи доста глупости:- настоящото предложение за този фалит и шанс- данък върху финансовите транзакции- данък върху лихвите - увеличаване на минималната заплата и на максималния осигурителен доход, както и вдигане тавана на най-големите пенсии- очертаващо се непромяна на възрастта за пенсиониране- няма промяна на това държавните служители да си плащат осигуровите и здравните вноски- теглене на заеми и раздаване на пари - държавните чиновници получават по яки доходи от малкия и средния бизнес.Това правителство може да финишира при пълен мандат със + 10 млрд лева повишен дълг на страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 0
ivanrog
преди 9 години
Лично според мен става дума за това, че ще получиш някаква закрила от кредитори за до 3 години, през които можеш да предложиш сам някакъв оздравителен план, защото сега банката казва директно, че те закриват и толкова. Но ми е много интересно определението фалирал не по своя вина, че то това важи за 99% от фалитите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 0
ivanrog
преди 9 години
" Целта е да бъдат създадени устойчиви работни места, които изискват високи технологични умения, но ще бъдат и с високо заплащане."Добре де, безработици сред високите технологии НЯМА, напротив има недостиг на кадри, тогава, защо продължаваме да го бутаме като приоритет? Има безработица при неквалифицираните или нискоквалифицирани."...средата чрез намаление на административната тежест и облекчаване на процедурите по стартиране..."В България не е проблем стартирането на бизнес, дори е прекалено лесно, но няма желаещи хора да го правят, защото благодарение на това лесно стартиране се пръкнаха купища кухи фирми. Каква отговорност може да носи фирма с капитал 2 лева и каква дейност реално ще развива?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 9 години
освен да замислят някакъв данъчен дефолт друго не виждам какво могат да направят . Към момента според законодателството обезпеченията по данъчни задължения трябва да се осрябрят най-късно след 6 месеца . Та най вероятно ще дигнат тоя срок . Друг е проблема че Лукарски се е осрал с обяснението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 2
redcretin
преди 9 години
Дрисльовци нещастни депутатски министерски, колко години го отлагате тоя закон - сега други правителства "дадоха шанс" на българите - народа замина в чужбина, бизнеса и той - само вие и *** останахте ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Без глупости моля, питам сериозно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 0
tyu
преди 9 години
То е ясно, няма како да се обяснява.Ето, примерно Мустака му фалирала банката, но не по негова вина ами защото хората си поискали парите, а никой не е предвидил това. Като не е по негова вина на Мустака се дават едни 3г. за да погаси задълженията си, един вид надзор за 3г., а вложителите да го ...Идея и чудо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Абе хора, не ми цъкайте плюсове и минуси, ами някой да ми обясни. Тези с +са ги разбирам, предполагам че и те абсолютно нищо не разбират от това,но минусите не мога да разбера. Сериозно, аз от това АБСОЛЮТНО НИЩО не мога да разбера. Понеже не допускам че министъра може да каже нещо, което няма абсолютно никакъв смисъл, допускам че аз съм неинформиран и не го разбирам, за това питам ако някой знае, да каже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
deant
преди 9 години
че и минуси ми цъкат... божеее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 0
yuyu
преди 9 години
Абе не е верно, и вноса стимулираме, ама там не тръбим.Стимулираме вноса на пари с милиарди взети назаем. Ей го на 4.5млрд. ли били, догодина още некви 8 млрд. заеми, как да няма внос, има, ама на пари. Не че после няма да се разпределят между който трябва и няма да се изнесат към едни банки в Швейцария, но това е друг въпрос. Пари може да се внасят, ама стоки не трябва, нали, защото ако е стоки ще са за народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още