IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АБВ предложи дългоочаквани мерки за защита при частния фалит

Районните съдилища по адресната регистрация на длъжниците ще определят дали да дадат защита от кредитори

12:45 | 12.02.15 г. 1
АБВ предложи дългоочаквани мерки за защита при частния фалит

Група депутати от АБВ, сред които Кирил Цочев и Михо Михов, внесоха в деловодството на Народното събрание проект за Закон за защита при свръхзадълженост на физическите лица. Текстовете предвиждат дългоочакваните мерки за защита при т.н. „физически фалит“.

АБВ иска и у нас да се следват добрите практики в Европа и да се уеднаквят условията при свръхзадлъжнялост за търговци и частни лица, коментира Кирил Цочев при представянето на проекта си в Народното събрание, предаде Dnes.bg

Припомняме, че подобни текстове се готвят и от Министерството на правосъдието. За това съобщи преди време министърът на икономиката Божидар Лукарски

Сред предложените от АБВ мерки например е свръхзадлъжнелите граждани да могат да се освобождават от дълговете си за срок от 3 години, но при определени условия.

Едно от тях е длъжникът да докаже, че с осребряване на имуществото си и „разумно очакваните доходи“ за следващите три години, е невъзможно да погаси задълженията си.

Длъжникът трябва да е добросъвестен и да не е изпаднал в свърхзадлъжнялост в резултат на извършени умишлено престъпление. Преценка дали длъжника ще има право на защита от кредиторите ще има районния съд по адресната регистрация на длъжниците.

Текстовете обаче не предвиждат съдът да проверява посочените в молбата обстоятелства и вменява тази възможност на кредиторите. Съдът ще трябва да се произнесе в едноседмичен срок по искането за защита от кредиторите. Със съдебното решение ще бъдат определяни и несеквестируеми имущество и доходи на длъжниците.

Кредиторите няма да имат право да „притесняват длъжниците“, е записано още в текстовете. Забранява се комуникация с длъжника и негови близки чрез трети лица – посредством устни съобщения и покани, чрез телефонни обаждания или съобщения по електронната поща и писма.

Законът обяснява какво представлява свръхзадлъжнялостта на физическите лица – когато задълженията надвишават с 1/3 имуществото и „разумно очакваните доходи“, за които обаче няма конкретно определение.
Предвидено е и създаването на регистър към Агенцията по вписванията, в който да се обявяват молбите за защита, приложението им, обстоятелствата в тях.

В мотивите си авторите на законопроекта уточняват, че основен принцип в гражданското право е, че длъжникът отговаря с цялото си имущество. За разлика от търговските дружества обаче задълженията на физическите лица продължават да растат, ако, дори и след осребряване на цялото имущество, има неудовлетворени искания. „Така значителен брой хора изпадат в бедствено положение като „вечни длъжници“, състояние, което ги прави безполезни за обществото“, посочват от АБВ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 11
ПИЧ
преди 9 години
Доста неадекватен ми изглежда този законо-проект..Длъжник на 50 хил.лв си седи в апартамента и вика- това ми е единственото жилище и единственото имущество - несеквестируемо. И чакаме този дълг да отпадне - какво правим оттук нататък ?Редно е несеквестируемостта на цялото имущество да отпадне, след като ще отпадат и вземанията на кредиторите.Отново да припомним - строгата защита на кредиторите е в основата на стопанския растеж , на защитата на капитала и нормално функциониране на икономиката. Иначе никой няма да иска да кредитира никого, или лихвите ще се покачат до нива на неконкурентност. Ще се създадат нови проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още