IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И зърнопроизводители искат удължена кампания за директни плащания

Проблеми със софтуера и новите правила бавят кампанията, според НАЗ

17:59 | 12.05.15 г.
И зърнопроизводители искат удължена кампания за директни плащания

Зърнопроизводителите поискаха срокът на кампанията за директни плащания да бъде удължен до 29 май. Подаването на заявления за директни субсидии за обработваемата земя неколкократно е прекъсвано поради технически неизправности и несъвършенства на софтуера, изтъкват от Националната асоциация на зърнопроизводителите в писмо до МЗХ.

В становището на организацията се казва, че част от общинските земеделски служби нямат капацитет за качествено и бързо обслужване на фермерите. Вследствие процесът по заявяването за подпомагане на места върви със значително забавяне спрямо миналогодишната кампания.

Новите правила и усложнените изисквания на Общата селскостопанска политика (ОСП) 2014-2020 г. в частта на директните плащания създават сериозни предизвикателства пред земеделските производители и общинските служители, особено що се отнася до покриване на зелените изисквания, очертаване на екологични площи, както и до заявяването на някои от новите схеми на директните плащания, изтъква НАЗ.

Според зърнопроизводителите новото изискване на националното законодателство за правно основание за ползване на нивите като задължително условие за подпомагане е довело до проблемни и спорни казуси.

Двуседмичното удължаване на срока за подаване на заявленията за подпомагане (до 29 май 2015 г.) ще даде възможност да се навакса изоставането, се казва в становището.

През април същото поиска и Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), но те искаха кампанията да приключи на 15 юни, вместо на 15 май. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още