fallback

Състезанието между кандидатите за шеф на БНБ ще бъде проформа според експерт

Процедурата за избор страда от доста сериозни пропуски, твърди Юлиан Войнов

10:43 | 11.06.15 г. 1

Приетите правила за избор на управител на БНБ не дават гаранции, че този избор няма да бъде политически. Начинът, по който е приета процедурата, говори, че състезанието между кандидатите ще бъде "проформа" и най-вероятно ще бъде избран кандидатът, предложен от ГЕРБ – Димитър Радев. Това каза пред БНР финансовият експерт Юлиан Войнов.

„Процедурата за избор страда от доста сериозни пропуски“, каза той. И посочи, че се дава възможност кандидатури да бъдат издигани единствено от парламентарните групи на партиите и коалициите, представени в парламента, и на независими депутати. „Още в този аспект е нарушена Конституцията на България – чл. 87 ал.1, която казва, че всеки народен представител може да внася закони и съответно да предлага кандидатури за различни институции в държавата. Това нарушава и самия правилник на НС“, каза експертът.

По думите му основната неизвестност, която е свързана с тази кандидатура, ще бъдат заместник-управителите, които Радев ще предложи на Народното събрание. „Най-вероятно този пазарлък вече е протекъл, тъй като процедурата беше подкрепена с гласовете на ГЕРБ и ДПС, вместо от официалните коалиционни партньори, които управляват държавата“, коментира Войнов.

Участието в процедурата е възможност за останалите кандидати да изразят позиции и да заявят себе си в публичното пространство, коментира той. И направи паралел между процедурата по избор на управител на БНБ и тази за избор на главен прокурор, при която беше избран Сотир Цацаров.

„За съжаление, вкусът, който остава, е за поредната задкулисна договорка и явно се тръгва по пътя на политическо налагане на тази процедура. Това е важно за ГЕРБ, тъй като те се опариха от процедурата по избора на Иван Искров. За тях е важно, все пак, да имат кандидатура, на която вярват, че ще предприеме съответните действия и ще води БНБ в следващия мандат“, прогнозира Войнов.

Вчера Движение "България на гражданите“ издигна кандидатурата на финансиста Бисер Манолов за управител на Българска народна банка. С неговата номинация потенциалните кандидати за управител на БНБ вече са три. ГЕРБ вече представи финансиста Димитър Радев, а банкерът Камен Захариев направи първото си изявление пред медиите като независим кандидат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
fallback