IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Състезанието между кандидатите за шеф на БНБ ще бъде проформа според експерт

Процедурата за избор страда от доста сериозни пропуски, твърди Юлиан Войнов

10:43 | 11.06.15 г. 1
Състезанието между кандидатите за шеф на БНБ ще бъде проформа според експерт

Приетите правила за избор на управител на БНБ не дават гаранции, че този избор няма да бъде политически. Начинът, по който е приета процедурата, говори, че състезанието между кандидатите ще бъде "проформа" и най-вероятно ще бъде избран кандидатът, предложен от ГЕРБ – Димитър Радев. Това каза пред БНР финансовият експерт Юлиан Войнов.

„Процедурата за избор страда от доста сериозни пропуски“, каза той. И посочи, че се дава възможност кандидатури да бъдат издигани единствено от парламентарните групи на партиите и коалициите, представени в парламента, и на независими депутати. „Още в този аспект е нарушена Конституцията на България – чл. 87 ал.1, която казва, че всеки народен представител може да внася закони и съответно да предлага кандидатури за различни институции в държавата. Това нарушава и самия правилник на НС“, каза експертът.

По думите му основната неизвестност, която е свързана с тази кандидатура, ще бъдат заместник-управителите, които Радев ще предложи на Народното събрание. „Най-вероятно този пазарлък вече е протекъл, тъй като процедурата беше подкрепена с гласовете на ГЕРБ и ДПС, вместо от официалните коалиционни партньори, които управляват държавата“, коментира Войнов.

Участието в процедурата е възможност за останалите кандидати да изразят позиции и да заявят себе си в публичното пространство, коментира той. И направи паралел между процедурата по избор на управител на БНБ и тази за избор на главен прокурор, при която беше избран Сотир Цацаров.

„За съжаление, вкусът, който остава, е за поредната задкулисна договорка и явно се тръгва по пътя на политическо налагане на тази процедура. Това е важно за ГЕРБ, тъй като те се опариха от процедурата по избора на Иван Искров. За тях е важно, все пак, да имат кандидатура, на която вярват, че ще предприеме съответните действия и ще води БНБ в следващия мандат“, прогнозира Войнов.

Вчера Движение "България на гражданите“ издигна кандидатурата на финансиста Бисер Манолов за управител на Българска народна банка. С неговата номинация потенциалните кандидати за управител на БНБ вече са три. ГЕРБ вече представи финансиста Димитър Радев, а банкерът Камен Захариев направи първото си изявление пред медиите като независим кандидат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricognito
преди 8 години
Името му не се ли знае от една седмица
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още