IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камен Захариев: Предпочитам надпартийна номинация за управител на БНБ

Кризата в КТБ е провокирала банкера, който работи в ЕБВР, да се кандидатира за гуверньор на централната банка

11:08 | 09.06.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Камен Захариев. <em>Снимка: TB Bulgaria ON AIR</em></p>

Камен Захариев. Снимка: TB Bulgaria ON AIR

Кандидатът за управител на Българска народна банка (БНБ) Камен Захариев е напълно независим и никоя политическа партия не стои зад него, а самият той предпочита надпартийна номинация. Това заяви в ефира на ТВ Bulgaria ON AIR в първото си интервю за българска медия Камен Захариев, който е член на Комитета по управление на риска на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и втори кандидат за гуверньор на централната банка.

„Аз съм напълно независим кандидат“, отговори банкерът на въпрос дали не е кандидат на опозицията. „Предпочитам надпартийна номинация“, отсече Захариев.

Той обаче разкри, че провежда консултации и с политически партии, но не уточни с кои. Гарантирането на политическа подкрепа ще бъде едно от необходимите условия за издигането на номинацията не само на Захариев, но и на който и да е друг кандидат за управител на БНБ.

Процедурата за избор предвижда съответният кандидат да бъде издигнат от политическа партия или група народни представители, т.е. засега не се предвижда индивидуална кандидатура. По този въпрос Захариев поясни, че все пак процедурата трябва да се изясни и добави, че официално няма номинирани кандидати.

За кандидата на ГЕРБ Димитър Радев Захариев посочи, че е достоен, с богат международен опит. „Това е напълно разбираема номинация. Но аз съм по-силният кандидат“, категоричен беше Захариев.

Именно кризата в Корпоративна търговска банка (КТБ) го е провокирала да отправи поглед към случващото се в България и да се кандидатира за управител на БНБ. Като гуверньор на централната банка Камен Захариев ще изхожда от това, че има криза след случилото се с КТБ.

„Моето виждане за бъдещия ми екип е, че трябва да има един баланс на приемственост и промени. Особено в сферата на надзора ще ми е нужен човек, който знае отвътре „кухнята“ на работа на българските банки, но и да е човек, готов за реформи“, каза Захариев.

Той коментира, че няма подготвен списък с имена за евентуални ръководители на подуправление „Банков надзор“.

Според банкера в момента е много важно да се извърши оценка на качеството на активите на всички търговски банки у нас. Това трябва да се направи от независими консултанти. На основата на поставената диагноза трябва да се помогне на тези банки, които имат финансови проблеми, за да ги преодолеят.

Тези банки трябва да приемат европейски практики на управление, за да има в България една здрава смес на банки с чуждестранен капитал и такива с български капитал.

Според Захариев ползите от Европейския банков надзор са повече от недостатъците, защото „ще се мери с един аршин, на който вярват и в Европа“.

Камен Захариев е категоричен, че неговата сила, в същото време и негова слабост, е че 30 години е работил в чужбина и никога в България.

Експертът е напуснал България още през 70-те години и е завършил швейцарска бизнес гимназия в Италия. След това завършва Международно право в Москва. Развива академична кариера в Източна Германия и придобива немско гражданство.

Преди шест месеца е подал молба за възстановяване на българското гражданство, тъй като това е едно от условията за кандидатите за управител на БНБ. Молбата му е уважена.

В момента Захариев е директор на Екипа по глобално преструктуриране и възстановяване на активи и член на Комитета по управление на риска на Европейската банка за възстановяване и развитие. В България е член на Борда на директорите на компаниите Приста Ойл и Монбат, тъй като ЕБВР притежава дялово участие в тях. Той има и значителен опит в Украйна.

„В момента завеждам отдела, който се занимава с несъбираеми или трудно събираеми активи на Европейската банка за възстановяване и развитие. Този портфейл е доста значителен – почти 2 млрд. евро. Поради това се наложи се да увеличавам екипа. Работим в много страни по трудни проекти. В сферата на служебните ми задължения е да се занимавам с кризи, несъбираеми вземания и т.н.“, каза Захариев.

Целия разговор гледайте във видеото

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Mammita
преди 8 години
Много ми е интересно сега, дали и него Менда ще го разведе из всички парламентарни групи като Радев? Личи си, че се опитват да наложат Радев за шеф на БНБ. Толкова услия се полагат и закони се променят само и само, за да е той, че няма и на къде повече. Другите кандидати някак си са извергнати да се оправят и промотират сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Ами то над партиите Ни, са банките на Ротшилд и Рокфелер!Те как се разбират взаимно, незнам! Моля се да се изпокарат!Така, че нормално е кандидатурата да е тяхна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Доц. д-р. Васил Киров, дългогодишен шеф на Агенцията за финансово разузнаване, сега зам.-директор на ОЛАФ за ''гнилите ябълки'' сред българските банки - https://bivol.bg/gnili-yabulki-bis.htmlСамо да не откриваме топлата вода Доцент Минчо Христов - депутата Иван Искров предложи да няма наказ.отговорност за необезпечените кредити - http://tv7.bg/Акцент/Искров-предложи-да-няма-наказателна-отговорност-за-необезпечени-кредити_l.33_i.10192631_b.10178805.html#.VXQ8JkaQO1kНещата се решават много лесно - нак.отговорност за необезпечени кредити и 33% собствен капитал защото БАЗЕЛ -3 е недостатъчно плюс таван на заплатите и печалбите като в Англия едно време 100% данък за над определени суми за физ. и юрид. лица
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
stone-bi
преди 8 години
Айде поредния , който не се е вясвал в България през последните години и се изживявя като наш спасител
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
kriza64
преди 8 години
Всеки здраво мислещ би предпочел надпартийна номинация и реално състезание между кандидатите, но при положение, че Радев беше разведен за ръчичка от Менда по всички парламентарни групи, май работата е опечена вече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още