IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жп превози ще могат да се извършват и без лиценз

Предприятията със сертификат за безопасност ще могат да превозват собствени товари до първа гара от националната железопътна инфраструктура

15:48 | 11.06.15 г.
Жп превози ще могат да се извършват и без лиценз

Ограничен вид жп превози вече ще могат да се извършват и от предприятия без лиценз, които притежават сертификат за безопасност.

Това предвиждат промени в Закона за железопътния транспорт, които Народното събрание прие на второ четене днес, съобщава БТА.

Предприятията със сертификат за безопасност ще могат да превозват собствени товари до първа гара от националната железопътна инфраструктура. Там те ще могат да ги предават на държавния или на частни превозвачи, които да ги транспортират по-нататък.

През миналата година депутатите от предишния парламент обсъждаха подобни законодателни промени, но които обаче не бяха приети.

От промените най-вече ще се възползва бизнесменът Христо Ковачки, който ще може сам да превозва товарите между мините и ТЕЦ – Бобов дол.

Ковачки продължава обаче да се бори и за лиценз за извършване на товарни железопътни превози, както стана ясно от заседанието на парламентарната комисия по транспорт, което се състоя през миналата седмица.

Предишните му искания бяха отхвърлени от администрацията, тъй като предприятията му са едни от основните клиенти на БДЖ „Товарни превози“.

През миналата година БДЖ за кратко спря да превозва товари на предприятията на Ковачки заради просрочени дългове. По-късно двете страни се споразумяха за разсрочване на задълженията и превозите бяха подновени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още