IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МТСП работи по предложения за заетостта на хора в предпенсионна възраст

Регионални мерки ще стимулират пазара на труда, заяви Ивайло Калфин

13:48 | 15.06.15 г.
МТСП работи по предложения за заетостта на хора в предпенсионна възраст

Министерството на труда разработва мерки за повишаване на заетостта сред хора над 54 години. Това обяви министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин на кръгла маса с участието на кметовете от oбласт Смолян, съобщиха от пресцентъра на министерството.

„Демографската ситуация в страната, както и предложеният пакет промени в пенсионната система, ни задължават да разработим както ефективни мерки за стимулиране на заетостта на младите, така и на хората в предпенсионна възраст“, посочи социалният министър.

По думите на Калфин министерството ще развива и допълнителни регионални мерки, които да стимулират и създават икономика на места, където такава няма и пример за това е въвеждането на еднодневните трудови договори, които вече са факт.

„Темата за заетостта е от особена важност в регион Смолян, затова съм отворен заедно с кметовете в областта да разработим програми, насочени към спецификите и нуждите на региона“, каза още социалният министър.

Той подчерта нуждата от своевременно адаптиране на съществуващото предлагане на труд към изискванията на пазара, така че да бъде преодоляно разминаването между търсене и предлагане.

„Държавата чрез оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 дава възможност на всеки млад човек или да учи, или да работи, така че от всички нас зависи да направим програмите атрактивни както за младежите, така и за работодателите,  да намалим нивата на нереализираните млади хора“, категоричен беше той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още