fallback

Борисов ще се присъедини към протеста на бизнеса срещу поскъпването на тока

Премиерът помоли КЕВР да изчака решения, които ще повлияят на цената на тока

17:24 | 19.06.15 г. 7

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е против повишаването на цената на тока и затова ще се присъедини към протестите на бизнеса, съобщи агенция „Фокус“. 

По-рано днес четири работодателски организации заявиха, че техни членове ще спрат работа за час на 26 юни в знак на протест срещу поскъпването на електроенергията за бизнеса.

Премиерът уточни още, че ще участва в протести срещу повишаването на цената на тока за всички. „Не ги деля много бизнеса и потребителите“, каза той по време на откриването на модернизирана пречиствателна станция във варненското село Тополи.

Борисов призна, че не може да се меси в работата на независимата Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР), но пък може да се „намеси в работата на НЕК, БЕХ и дори да отидем за по-драстични промени в два-три текста на закона“.

Премиерът призова регулатора само да отложи решението си за цената на тока, докато не бъдат приети „някои решения, които ще повлияят“. Той допълни, че очаква през този уикенд да бъдат проведени срещи с енергийния сектор и работодателските организации, но не уточни кога може да има решение и колко дълго ще трябва да чака регулаторът.

Борисов допълни още, че от деветте членове в КЕВР ГЕРБ има само двама и определи като некоректни обвиненията, че управляващите искат да вдигат цената.

За отлагането на ценовото решение се заговори още в началото на месеца. По закон регулаторният период започва на 1 юли и приключва на 30 юни следващата година. През 2013 година обаче вече имаше прецедент и новите цени на тока тогава влязоха в сила от 1 август.

Сега причини също могат да бъдат намерени. Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов посочи, че например липсата на финализирано споразумение с двете „американски“ централи е една от тях. Забавеното приемане на наредбата, чрез която ще бъдат облекчени големите енергийни консуматори, също е основание за отлагане, посочи още Иванов.

Според депутата от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев обаче няма никакви основания КЕВР да отложи решението си за цената на тока от 1 юли.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
fallback