IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иванов не се отказва от единната такса "Задължения към обществото"

Ефектът от новия фонд, предложен от правителството, ще е по-малък от 200 млн. лева, смята председателят на КЕВР

10:30 | 06.07.15 г.
Иванов не се отказва от единната такса "Задължения към обществото"

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще работи твърдо за равнопоставеност между потребителите на енергийния пазар. Това гарантира в ефира на „Нова телевизия“ председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

Той припомни, че в момента битовите потребители, тоест на регулирания пазар, плащат два и половина пъти повече от присъединените на свободния пазар такса за задължения към обществото. От бизнеса от друга страна обаче настояват, че на регулирания пазар тази такса не се плаща и протестират срещу увеличаването й. Реално КЕВР в своите предишни ценови решения не определя отделна такса за регулирания пазар, а тя влиза в общия микс на Националната електрическа компания (НЕК).

„Ние сме арбитър на обществените отношения в областта на енергийния пазар“, каза Иванов днес и настоя, че по тази причина трябва да бъде въведена тази равнопоставеност. Председателят на КЕВР припомни още, че единната ставка на таксата подготвя пазара за електроенергийната борса, на която не може да има различен размер на таксите.

Иванов посочи, че позицията, изказвана от енергийния министър Теменужка Петкова и вицепремиера Томислав Дончев, е, че КЕВР е взела компетентно и адекватно решение за цената на тока. В момента се търсят мерки това решение да бъде допълнено, а не променено, смята той.

КЕВР има задължението да изготви решение, което да е справедливо за всички – от производителите на енергия, през преносната мрежа и разпределителните дружества до крайните потребители, заяви още неговият председател.
Според него няма основание да се смята, че цели индустрии ще фалират в резултат на по-скъпата електроенергия.

Иванов отчете още, че най-сериозен е протестът на тези индустрии, които не са енергоемки, тоест елекроенергията съставлява по-малко от 10% от цената на крайния продукт. „Дори да приемем, макар че не е 20% повишението на цената, тези 20% върху 10% са 2% върху стойността на крайния продукт, не повече“, заяви още той.

За енергоемките производства ще има облекчения по силата на наредбата, която изготви енергийното министерство, с подкрепата на финансовото и икономическото министерство. „Едрата и тежката индустрия на България ще бъдат с намалена добавка в съответствие с европейските директиви“, каза Иванов.

По отношение на предложението на правителството да бъде създаден фонд, в който всички производители на електроенергия да внасят 5% от приходите от продажбата на енергия, Иванов не очаква финансовият ефект за НЕК да бъде 200 млн. лева, каквито са изчисленията на управляващите.

Той припомни, че самата НЕК е производител на електроенергия със своите водни централи и ще трябва да плати около 40 млн. лева, което означава, че финансовият ефект ще е по-малък. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още