IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

400 фотоволтаични централи пред фалит

От октомври голяма част от зелените централи в България ще спрат да работят, предупреждават от Българската асоциация на фотоволтаиците

09:35 | 04.08.15 г. 37
Автор - снимка
Редактор
400 фотоволтаични централи пред фалит

400 малки фотоволтаични централи, построени с помощта на европейско финансиране, са изправени пред фалит заради промените в Закона за енергетиката, приети в края на миналия месец, съобщи БНТ.

Според представителите на сектора с поправките се намалява цената на произвежданата от тях енергия с близо 80%.  След промените на производителите на енергия от възобновяеми източници, които получават европейско финансиране, ще спре да се плаща по преференциална цена, каквато до момента са ползвали. Така вместо 55-60 стотинки на киловатчас произведена енергия те ще получават по 10-15 стотинки.

От Българската фотоволтаична асоциация заявиха, че ако промените не бъдат отменени, ще търсят подкрепа от европейските институции.

„За нас ще бъде икономически по-оправдано да спрем да работим, защото няма да можем да изплащаме разходите, които имаме, и очакваме от октомври голяма част от зелените централи в България да спрат да работят”, коментира Меглена Русинова, председател на Българската асоциация на фотоволтаиците.

„Приходите през август са ми варирали винаги между 7-8 000 лева, сега очаквам приходи с новото решение – 700 лева. Осигуровките ми са 300- 400, 200 – за счетоводител, за поддръжка, застраховки, оперативни разходи, няма да стигнат парите… да не говорим за погасяване на кредита”, казва Петър Лазаров, собственик на фотоволтаична централа в гр. Чепеларе.

От Българската асоциация на фотоволтаиците алармират, че пагубно за сектора е и решението да бъдат ограничени часовете, за които произведената зелена енергия се изкупува на преференциална цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 31 rate down comment 3
Императорът
преди 8 години
....ами това си е техен проблем, бе !!!! Абсурдно е потребителите да бъдат ЗАСТАВЯНИ да издържат някакъв бизнес, чиито услуги не желаят да ползват.По тая логика дайте ний да си направим фабрики за газени ламБи и чугунени кюмбета и после да поискаме забрана на електроенергията на територията на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 20 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
Инвестициите във ВЕИ могат, все още, и да НЕ са рискови но, това се отнася за новите. Тези подмамени колеги, на които с години им обяснявах, че са на грешна вълнА и /за благодарност?/ ореваха орталъка и ме баннаха от форума на sts Solar не по ник, а по IP за "неудобни твърдения и СПАМ" сега фактически ще си понесат последствията. Предупредени бяха, че:1.Пазарът е оскубан, без нужната покупателна способност.2.Трендът е за натиск от страна на общество, държава и ЕРП-та за много години напред.3.Защото, тези пари отнякъде трябва да дойдат, а политиците не са казали откъде и никой няма да иска да ги плаща 4.и т.н.Всичките им беди са на база лакомия, слабо въображение, стаден инстинкт и нежелание да променят СВОЕТО мислене /оттам, неспособност за други действия/. Да но, х*й да е, да им го набие човек. Насила се взема, не се дава. И всеки получава според надробеното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 14
novak li sam
преди 8 години
ВЕИ централите в градината също решават проблеми, ако се замислиш. Въпрос на гледна точка. А бизнес и схема в някои случаи са едно и също. Например има хора с бизнес, който се състои в схема за манипулиране на борсата. Лошо ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 19
novak li sam
преди 8 години
Къде ти казва ЕК, че има двойно субсидиране? Преференциалното изкупуване субсидиране ли е или всеки гражданин на РБ плаща цената?А европейското субсидиране по европейски програми е като кредитите на гърците. Даваме ви пари за да си купите от нас стоки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 35 rate down comment 1
Един Българин
преди 8 години
В Чепеларе фотоволтаиците са цирей на фона на красивата природа в района. Добре, че си "братчед" , че иначе на мен знаеш ли кога щяха да ми позволят да "оцапам" пейзажа? На покрива на къщата/блока - добре, но пълна простотия е това да сечеш гора за да слагаш панели. Някои хора никога няма да се откажат от кокала независимо през какво минават. Инвестициите във ВЕИ са си рискови и е КРАЙНО ВРЕМЕ "инвеститорите" да си понесат последствията от този РИСК!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 40 rate down comment 1
absfresh
преди 8 години
Еййй, една добра новина. Не стига, че се налапаха по мерките за селските райони и си построиха централите с европари и с нулев риск (само рушвети са плащали от себе си). Години наред лапат по 50-60к чиста пара годишно, на микроцентралка, просто ей така, сега и недоволни. Бизнесите ви са вече изплатени многократно, ако сте изпили и изяли парите вместо да погасите кредита, ваш проблем. Като фалирате, банката ще придобие централата, ще я пусне на търг и някой ще я купи на пазарен принцип. Това е пътя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 38 rate down comment 2
alexx
преди 8 години
"Така вместо 55-60 стотинки на киловатчас произведена енергия те ще получават по 10-15 стотинки." т.е. 5-6 пъти намаление."Приходите през август са ми варирали винаги между 7-8 000 лева, сега очаквам приходи с новото решение 700 лева." т.е. 10-11 пъти намаление.Някой лъже здраво. По принцип малките централи трябва да се правят за задоволяване на собствени нужди, а ако има излъшък, той може да се продава на цени поне 2 пъти под крайните за домакинства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 42 rate down comment 1
hagan
преди 8 години
и по важно незаконно взетите досега пари да бъдат върнати със лихвитече в България все важи поговорката бития бит и.................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 61 rate down comment 2
alexx
преди 8 години
Ами Еврокомисията ни казва, че не може да има двойно субсидиране. Веднъж евросубсидии за постояване на фотоволтаици, втори път субсидии чрез преференциално изкупуване. Не стига, че безплатно са си построили централите, сега искат и да лапат на корем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 65 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Кво да чета бе новак, това го четох вчера и НЕМА НИКАКВА ВРЪЗКА с Чепеларе. Едно е да направиш ефективна фотоволтаична централа която решава някакъв проблем, друго е да наредиш фотоволтаици в градината, за да мое да цоцаш и от еврофондовете и от НЕК, понеже си брадчед на кмета.Имал бил осигуровки и нам си кво. Ами ако имаш 3 човека персонал за истинска фотоволтаична централа, ще имаш 3 пъти повече разходи и 10 пъти повече приходи нали? Новак си и още как. Не виждаш кое е бизнес и кое е схема, дори да ти вади очите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още