IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната реформа на Петър Москов ще бъдe редактирана наесен

Задължителното сливане на болници може да отпадне, става ясно от предложенията между първо и второ четене за промени в Закона за лечебните заведения

20:08 | 05.08.15 г. 7
Здравната реформа на Петър Москов ще бъдe редактирана наесен

В своите предложения министърът настоява от 2017 г. договор с НЗОК да сключват само лечебните заведения с положителна акредитационна оценка, а на тези, които два пъти поред са получили отрицателна акредитация, да бъде отнеман лицензът.

"Здравен мениджмънт“ остава като изискване за болнични директори

ГЕРБ иска да се запази изискването директорите на болници задължително да имат специалност "здравен мениджмънт“ и получава подкрепа от останалите партии. Предложението на Петър Москов е това да отпадне като изискване.

Срещу отпадането на квалификацията по „здравен мениджмънт” се обявиха всички социални партньори в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Против са и от Българския лекарски съюз.

Всички против приватизацията на болници

Депутати от всички парламентарни групи са направили предложения за отпадане на идеята за болничната приватизация. Москов лансира идеята, след което бързо се отказа от нея по настояване на премиера Бойко Борисов и заради сериозната вълна от недоволство сред лекари и общественост.

Напрежение около отстъпките за лекарства

Въпросът за отстъпките от цените на лекарствата и връщане на суми от фармацевтичната индустрия в Касата остава горещ. Поправката от Закона за здравното осигуряване, предвиждаща връщане на суми от фармацевтичните компании в НЗОК, веднъж вече беше отхвърлена от депутатите, като остана правилото отстъпки да дават само иновативните фирми със скъпите медикаменти, които реално генерират преразхода в здравния фонд, както и  генеричните, ако са единствени от дадена молекула.

С поправките в Закона за лечебните заедения се прави втори опит да се прокара идеята фирми, чиито лекарства се плащат напълно или частично от Здравната каса, да й връщат процент от преразхода за лекарства, за да споделят риска. Става въпрос за така нареченото "национално споразумение" с индустрията, при което участват генеричните компании. От генричната асоциация вече многократно заявиха, че не са съгласни с подобни споразумения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
То за това сме до тука, защото всеки гьон си мисли, че може да си направи партия и да управлява държава, а те току виж, го изберат. Щото е гьон и му разбират простичкия исказ и простичките послания - ще набия лошите, ще дам на обикновените хора. Не става само със "читавост" и желание, трябва и акъл :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Е...явно не следиш внимателно информационният поток, щом все още Радан ти изглежда най-нормален:) Всичко, заради което си гласувал за него е вече в кошчето.Не вярвай на никой-организирайте се в партии или влезте в съществуващи такива и действайте. Докато читавите хора странят от властта така ще е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
А на кого да вярваме бе Календаре? За кого да гласуваме? За Първанов, за Бойко, за Сидеров или за Местан.. Пак Радан ми изглежда най-нормален.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Ами така става-Радан ги говореше преди изборите едни, сега ги прави други. Не е някаква изненада, изненада е, че има повярвали му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Радане, излазяй от властта! Тръгна се уж с това, идеи на Реформаторите да се прокарат, да се случат някакви реформи, после обаче неформалната коалиция Бостан на бързо "редактира" каквото не и харесва и от реформите остава.. я да видим.. НИЩО! За момента си трият *** с вас.А още преди изборите ДПС и ГЕРБ си гласуваха заедно по важните въпроси и коалицията "Бостан" беше видна и си гласуваха заедно по очевидни безобразия като национализирането на пенсионните фондове и др.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Сливането на болниците ще спре кражбите и те точно това няма да приемат Електр. здравна карта също ще спре кражбите ТОЕСТ НАЙ-ВАЖНОТО НЯМА ДА БЪДЕ ПРИЕТО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още