IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на туризма готви законови промени за контрол върху туроператорите

Обмисля се въвеждане на срокове за изплащане на обезщетения заради некоректен турагент

15:51 | 20.08.15 г. 1
Министерството на туризма готви законови промени за контрол върху туроператорите

Министерството на туризма готви законови промени, с които да има правомощия да регулира дейностите, извършвани от туроператорите и турагентите. Крайният ефект следва да бъде по-големи контролни правомощия по отношение на нелоялните туроператори.

Мерките за повече контрол в ръцете на туристическото ведомство са свързани със зачестилите напоследък случаи на клиенти на туроператори, които са останали недоволни или изобщо не са получили обещаната почивка, въпреки че са си платили предварително за нея.

Според действащия Закон за туризма контролни правомощия върху дейността на туроператорите и туристическите агенти има Комисията за защита на потребителите.

Сред промените, които се готвят в Закона за туризма, е въвеждане на срокове за изплащане на обезщетения и прецизиране текстовете за обезщетенията с оглед по-голяма яснота, съобщава "Фокус". Целта е да се гарантират правата на туристите и тяхната по-голяма сигурност и да се намали броят на случаите и ситуациите с измамени туристи, посочват от ведомството. От там потвърждават, че е необходимо да се създаде превенция срещу зачестилите случаи на измамени туристи.

От министерството посочват още, че при подобни сигнали, сезират компетентните органи, когато последващите действия са в техните правомощия.

Други промени в Закона за туризма целят да позволят на Министерството на туризма да спира дейността на некоректни туроператори още при започването на процедура по установяване на административно нарушение.

От Министерството на туризма уточниха за Investor.bg, че предложенията за промени в Закона за туризма относно по-големия контрол спрямо туроператори и хотели в момента са в процес на подготовка и обсъждане в министерството. През септември ведомството трябва да излезе с готов законопроект.

От ведомството напомнят, че според Закона за туризма туроператорите носят отговорност за всяко неизпълнение на своите задължения по сключен договор, независимо от това, дали те трябва да бъдат изпълнени от него или от негови контрагенти.

От Министерството на туризма посочват, че потребителите трябва да знаят, че в закона има изрична забрана да се договаря освобождаване от отговорност на туроператора тогава, когато е предоставил туристическа услуга с незадоволително качество или в непълен обем.

Затова при рекламация от страна на неудовлетворения потребител, туроператорът има задължение собствено да го обезщети съразмерно на претърпените вреди съгласно клаузите в договора.

Законът за туризма задължава всеки туроператор ежегодно да сключва застраховка, която обезпечава изпълнението на неговите задължения при реализиране на отговорността му за причинени вреди вследствие неразплащане със своите контрагенти, включително и при неплатежоспособност и несъстоятелност.

Застраховката задължително покрива възстановяване на платените суми по договора преди започване на пътуването, в случай че то не се осъществи не по вина на потребителя, както и на заплащане на разликата в случаите, когато по време на пътуването са предоставени само част от услугите, уговорени в договора.

Третата група разходи, които се покриват от застраховката „Отговорност на туроператора“, са разходите, свързани с връщането на потребителя до началния пункт на пътуването. При настъпване на застрахователно събитие потребителите могат да потърсят обезщетението директно от застрахователното дружество в рамките на договорения лимит на отговорност.

Министерството на туризма съветва потребителите да проверяват туроператорите в Националния туристически регистър, преди да сключат договори с тях. Преди подписване на договора потребителят трябва да се увери, че е информиран за времето и мястото на междинните спирки, възможните връзки с транспортни средства, както и за мястото, което ще заема, включително кабина или каюта на кораб, спален вагон във влак.

Туристите трябва да знаят името, адреса и телефонния номер на местния представител на организатора и/или продавача, а ако е възможно, да получат и контактите на местна агенция, чиято помощ може да бъде ползвана в случай на проблем.

От Министерството на туризма посочват също, че оказвайки се в ситуация, в която сме измамени от туристическа фирма, в никакъв случай не трябва да премълчаваме или да се примиряваме с условията, които ни се предлагат и които не отговарят на обещаното.

Задължително трябва да се сезира Комисията за защита на потребителите, която да предприеме необходимите действия. Потребителите имат право да търсят своето обезщетение и по съдебен ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 18 rate down comment 0
novak li sam
преди 8 години
Не съм и очаквал нито това, нито което и да е министерство да подготви законови промени за подпомагане на българския бизнес. В главите им са само техни правомощия за повече контрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още