fallback

Делян Добрев: Няма логика бензинът да е по-скъп през лятото

Не може държавни институции да се извиняват със законодателен пропуск и да не си вършат работата, смята бившият енергиен министър

10:36 | 04.09.15 г. 8

Няма никаква икономическа логика бензинът през лятото да е по-скъп, защото потреблението му е голямо. Това заяви в ефира на БНТ бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Според него това означава, че няма никаква конкуренция на пазара и подсказва за наличието на картел или монопол. 

„Ако някой може да определя каквито си цени иска, защото ще има кой да му ги плати, това означава, че няма конкуренция на пазара“, допълни още Добрев.

Голям процент от крайната цената на бензина и на дизела са акциз и ДДС, припомни Добрев. „Около 350 долара на хиляда литра е акцизът и имаме 20% ДДС“, допълни той и изчисли, че акциз и ДДС в цената на бензините е поне 1,10 лева за литър, а има и допълнителни такси и разходи.

Тази сума Добрев нарече „фиксиран компонент“ в цената на бензина, а променливата е цената на петрола. Според него сега не се наблюдава адекватна промяна на компонента, включващ в себе си цената на петрола.

Бившият енергиен министър, сега председател на комисията по енергетика към Народното събрание, беше категоричен, че не може държавни институции да се извиняват, че не могат да свършат работата си заради законодателен пропуск. Той визира оплакването на КЗК, че не може да получи данни от данъчните и Агенция „Митници“, за да изготви пълен анализ на пазара за горива.

Според Добрев обаче съществуват редица възможности, предвидени в законодателството, трите държавни институции да си обменят информация и не е нужна специална промяна. 

Относно последните проверки на бензиностанциите Добрев коментира, че е интересен факт, че по-голям е процентът на разминаванията при продавани и отчетени количества горива при веригите бензиностанции. Той определи като сериозен проблем и нарушенията по отношение не качеството на горивата по бензиностанциите.

Преди дни икономическият министър Божидар Лукарски съобщи, че 7% от проверките са показали, че има влошено качество на продаваните бензини. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:54 | 13.09.22 г.
fallback