IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъчварова: Предпочитаме бежанците от нашата квота да са сирийски семейства

Отхвърленият в парламента антикорупционен закон бе внесен набързо, признава вицепремиерът и вътрешен министър

09:49 | 17.09.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова участва в конференция на тема &quot;Борбата с ограбването на културното наследство на Сирия&quot;. <em>Снимка: БТА</em></p>

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова участва в конференция на тема "Борбата с ограбването на културното наследство на Сирия". Снимка: БТА

Българската позиция е в групата на бежанците, които страната ще приеме в рамките на определената й квота, е да има религиозен баланс, да са основно семейства и да са от Сирия. Това заяви вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова пред Нова телевизия. Тя уточни, че всички държави имат право на подбор и напомни, че от разпределяните 40 000 бежанци 500 трябва да дойдат в България. Тепърва обаче трябва да се вземе решение за разпределянето на още 120 000 бежанци. 

Министерството на труда и социалната политика и Съветът по интеграционна и миграционна политика вече са уточнили общите критерии за подбор, които ще бъдат внесени официално в Европейската комисия от името на държавата.

По думите ѝ обществото ни не трябва да „истеризира“ толкова много ситуацията с бежанците. Бъчварова поясни, че влезлите на наша територия мигранти биват отвеждани в регистрационните центрове и там се установява тяхната самоличност: „Има такива, на които са издадени постановления за връщане. Други не получават бежански статут. Има и такива, които не са допуснати на наша територия". 

„Това е тема, по която ние работим последната половин година и следим процеса, който се развива. Трябва да сме наясно, че това е един глобален процес, че хората, които искат да се преместят и да дойдат в Европа, са изключително много. В Турция последните няколко месеца има 1,9 милион сирийци“, поясни вицепремерът.

Бъчварова каза още, че до две години Турция трябва да одобри Споразумението за реадмисия и тогава страната ни ще може да връща бежанците, преминали през турската граница. Засега, който влезе на българска територия и е регистриран у нас, трябва да остане тук. А според Дъблинското споразумение, ако той отиде в друга държава, трябва да бъде върнат.

По отношение на съдебната реформа вицепремиерът припомни, че представителите на Венецианската комисия, които са в София от сряда, са подкрепили разделянето на Висшия съдебен съвет на две, а днес по темата се очаква да се произнесе и Конституционният съд.

„Никой не се отказва от тези промени и сме решени да гласуваме това, което сме приели“, каза тя по повод съдебната реформа. Според нея обаче отхвърленият в парламента антикорупционен закон е бил внесен набързо и без да се вземат под внимание бележки на коалиционните партньори и опозицията, които е можело да бъдат включени, а това - да осигури гласуването в пленарната зала.

Запитана дали не се задава евентуална промяна във формулата на управлението, каквито спекулации има, Бъчварова заяви, че тази тема изобщо не се обсъжда и напомни, че подобна промяна предполага оставка на правителството и дълга конституционна процедура, каквито изобщо не очаква да се случат.

Всичко за бежанската вълна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Щеше да е смешно ако не беше жалко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Щеше да е смешно ако не беше жалко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Грую Груев
преди 8 години
Един е Боце и Цвъки е неговия Пророк, а Бъчвата - неговата Севда. Затова си ни трябват и тарамбуки, все някой трябва да венцеслави Него.Да живее герП и Боко - три пъти Ура, бурни ръкопляскания, преминващи в овации и ставане на крака
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
fri
преди 8 години
Някои държави не искат никакви,а нашите искали, и то семейни, да се народят още повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Invcom
преди 8 години
Абе лелче то да не е каквото предпочиташ, каквито ни наредят от Брюксел (Вашингтон) да вземем такива ще вземем ... и най-вероятно ще са *** от Африка и *** от Афганистан и Ирак ... И аз предпочитам българския народ да не беше толкова *** и заблуден ама такова е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още