IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Соломон Паси: В следващите 15 г. около 1 млрд. африканци ще потеглят към Европа

Ако не затворим границата, ще имаме проблеми, твърди експерт

10:18 | 17.09.15 г. 29
Соломон Паси: В следващите 15 г. около 1 млрд. африканци ще потеглят към Европа

В следващите 15 години около 1 млрд. души от Африка ще потърсят щастието си по други континенти, от които най-близкият е Европа. Това каза пред БНТ президентът на Атлантическия клуб и бивш министър на външните работи Соломон Паси.

Според него за този период населението на Африка се очаква да достигне 2 млрд. души и поне половината няма да искат да останат там. „Трябва да имаме готовност за цунами от бежанци. Всеки предпочита най-бедното германско или шведско предградие пред Сахара. Абсурдно е да очакваме, че България ще бъде подмината от тази вълна.“, заяви дипломатът.

Паси настоява да се готвим и да бъдат предприети иновативни решения – първо по отношение на борбата с бедността, болестите и мизерията в Африка, също и със създаването на специални зони – оазиси, в които бежанците да могат да намерят истински достойно препитание.

Той припомни информациите в медиите, че египетски милиардер се опитва да купи гръцки острови, на които да настани бежанци.

На мигрантите трябва да се гледа като на потенциал, не като негатив, допълни Соломон Паси. „Никой не ни е спрял избирателно да каним бежанци. Няколко хиляди арабски студенти са завършили в България – те в момента са инженери, лекари, архитекти. Това са хора, които знаят отлично български и много лесно могат да се интегрират в България, а и да подпомогнат демографията на страната ни, която е в катастрофална фаза“, препоръча той.

Той посочи като проблем, че Старият континент търси решения на бежанската вълна „от днес за вчера, а не от днес за утре“. Ако днес трябва да решаваме нещо, това са утрешните проблеми – имам предвид и европейските правителства и институции, и българското правителство, допълни Паси. 

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев заяви пред БНТ, че предложението на Еврокомисията за разпределението на бежанците на квотен принцип в максимална степен отговаря на интересите на всяка една от страните членки. „Не можем да приемем всички хора, които са в нужда. Трябва да се действа, без това да носи проблеми за националната сигурност и сигурността на страните членки“, каза той. Според Златев усилията трябва да се насочат към предотвратяване на причините за мигрантския натиск.

Ако не затворим границата, ще имаме проблеми, коментира проф. Николай Радулов, експерт по сигурността. По думите му в момента е нужно да се вземе решение какво ще се случи на границата ни. "Ако не се спази законът, ще продължи да се застрашава националната сигурност", каза той пред Нова телевизия.

По негови наблюдения малко са хората с деца, които пресичат европейските граници по пътя си към Германия, Дания и Швеция. "По-скоро виждаме хора с агресивно поведение", поясни той и добави, че нелегалното преминаване на границата е нарушение на закона само по себе си.

"Тези хора биват инструктирани от каналджиите. Няма бежанци в беда, които идват от Турция", настоя още Радулов. Имигрантите в Одрин, за които се твърдеше, че искат да преминат българската граница, всъщност искат да влязат в Гърция. След това искат да се установят в страни от ЕС с добра икономика, твърди той.

"Европейските лидери проявиха известна наивност. Ако не проявим твърдост, няма как да овладеем огромния поток от хора. Очаква ни сериозно напрежение. Криминогенната обстановка у нас не е добра", заключи професорът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 5 rate down comment 6
delcoSmoka
преди 8 години
Мили мизантропе от такива *** и политически коректни помии сме се докарали до тоца ЖАЛКО положение !Ще дойдат САМО ако продължим да им се ГЪЗИМЕ ! Твойте деди са резали тиквите на тези варвари (ПАРДОН ТИ СИ РОБ ОТ ***) !ЕВРОПА е затънала в декаденстка КОМУНИСТИЧЕСКА ПОКВАРА ! ЗАСТАРЯВАЩА, изпедерастена и немощна, неспособна да се противопостави на болеста която я яде отбътре. А именно толераска политкоректност и модерен комунизъм прикриващ се под формата на МУЛТИКУЛТУРИЗЪМ !!!Само да те попитам колко щерки имаш ? Щото онези с черните п...шки на драго сърце ще ти станат ЗЕТЪОВЕ !?!Показни разтрели по границите за НЕЛЕГАЛНИ ПРЕСТЪПНИЦИ и ще видим кой и къде ще дойде !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 7
misanthrope
преди 8 години
Коментарите ви кефят. :D Не ви харесва това, което казва Паси и почвате да го обиждате, мръсен ***, антибългрин....Той не казва че иска или не нещо да се случи бе, той ви казва какво ЩЕ стане и то е очевидно и няма как да се избегне. Просто няма. Може да е попресилил малко бройката, но картинката е ясна. В Африка се раждат хора и то много, а условията за живот са такива, че на практика не може да се живее и те ще тръгнат към Европа или към смъртта си в Средиземно море, защото оставането в Африка е сигурна смъртТака че... ние можем да си завираме главата в пясъка и да хейтим Монката, след което бежанците да ни прегазят и съсипят, или да направим нещо за да ги интегрираме и да се възползваме от тях, но дали ще дойдат или няма, това не стои като въпрос, те ЩЕ дойдат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 5
крас
преди 8 години
ЕХ МОНКА, Разсъждаваш като абуриген. Ако още малко продължи тази инвазия към Европа , в някои държави като Германия ще сработят едни позабравени от миналото инстинкти за самосъхранение, които ще доведат на власт някой нов ШИКЪЛГРУБЕР. Сешташ ли се как ще се почустват тогава не само африканците, но и такива като теб. А МОЖЕ БИ ТОВА Е И ЦЕЛТА НА ТЕЗИ КОИТО СА ДВИГАТЕЛЯ НА ПРЕСЕЛЕНИЕТО НА НАРОДИТЕ?!ЛОШО МОНКА, МНОГО ЛОШО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 8
delcoSmoka
преди 8 години
Няколко хиляди арабски студенти са завършили в България те в момента са инженери, лекари, архитекти. Това са хора, които знаят отлично български и много лесно могат да се интегрират в България, а и да подпомогнат демографията на страната ни, която е в катастрофална фаза....Мръсен *** що не ги вземат в ИЗРАЕЛ там да подобряват демографията ???Краят на ИЗПЕДЕРАСТЕНА ЕВРОПА е очеваден !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 4
Императорът
преди 8 години
Тоест този не просто НЕбългарин, а АНТИбългарин иска да си "оправим демографията", като доброволно се превърнем в екзотично малцинство в собствената си държава ??? Е, ако наистина бяхме държава, подобни приказки щяха да се третират като държавна измяна и да се наказват със СМЪРТ !!! В момента изпосталялата ни държава харчи по 3.5 МБ само за директно финансово подпомагане на отказващите да работят и спазват законите 1 000 000 ***... а ако си вкараме още половин-един милион подобни на тях *** - колко време въобще ще оцелеем като държава? Откъде пари за изхранването им? - Ще закрепостят Българите и ще им наложат данък от 90% ли? Ще избият пенсионерите ли, за да не подяждат отказващите да работят *** ли? Ще вземат по десетина милиарда нов дълг на година ли? А ще има ли кой да ни дава кредити?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Е... радвам се на твоето дълголетие :). Няма да споря, няма смисъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 3
potten
преди 8 години
От много години работя с китайски доставчици, както и много народ в БГ-то. Обикновено по 2 пъти в годината съм там. Помня как беше положението преди, около 2000г. като отидех там виждах само хора които работят за жълти стотинки, всичко беше супер евтино и достъпно за мен. От тогава обаче, нещата много се промениха, в Китай с години растяха с по 6-7% на година, ама не само БВП-то им да расте, а и заплатите им растяха пак с толкова че и отгоре. В момента, за мениджърите хич и не коментирам, заплатите им са на светлинни нива от тези в БГ-то за подобни позиции. А за обикновените работници, минимума за необразован труд им е около 400 до 500 долара на месец, и доставчиците ми се оплакват че трудно намират хора за такива заплати ... Сам си прави извода къде сме ние у третия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Около 2011год. писах ,че не може България да пази границите на ЕС тоест с парите на бълг.данъкоплатци - трябва солидарно всички в ЕС да плащат за да са добре охранявани границите както например в САЩ не всеки щат се пази и т.н. отделно трябва да има армия на ЕС и т.н. За армия на ЕС го проумяха и за границите ще стигнат до този извод Аз знам ,че съм прав и за трите планетарни катастрофи и какво трябва да се направи за да не стане хаос и войни(коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsТова ,че не се разбират нещата от повечето хора не означава ,че слънцето се върти около земята и съм учуден ,че 25% от американците незнаят - http://geograf.bg/bg/articles/15-Свят/55-Всеки%20четвърти%20американец%20не%20знае,%20че%20Земята%20се%20върти%20около%20Слънцето#sthash.Fk4Swj6Q.dpuf Ако 25% не знаят ,че земята се върти около слънцето какво остава за другите неща защото икономиката е особена ,сложна и социална наука - http://bg.wikipedia.org/wiki/Икономика_%28наука%29
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Викаш спина, глада, заразните болести и злите гадове не си поплюват :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
Соломон Паси е от българските масони с най-голям ранг в световното масонство. Те управляват и манипулират целият свят.Щом той казва подобни неща, това означава, че точно това е целта и посоката на глобалната им политика и е твърде вероятно да стане точно така.Не се надявайте клоуните в ЕК/ЕС или администрацията на Белия дом да може да го променят или да го спрат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още