IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще разположи до 1000 военни по границата с Турция

Ходът е в отговор на усложнената миграционна обстановка и в подкрепа на турските гранични служби

11:48 | 17.09.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
България ще разположи до 1000 военни по границата с Турция

До 1000 военни ще бъдат разположени по границата ни с Турция през следващите няколко дни. Това каза пред журналисти главният секретар на МВР Георги Костов, цитиран от БТА.

Той уточни, че разполагането им вече е започнало.

Костов заяви, че изпращането на военните на границата е в отговор на усложнената миграционна обстановка и не трябва да се тълкува като недоверие към турските гранични служби, а като подкрепа на техните усилия.

Той беше категоричен, че България има сили да се справи с миграционния поток, а фактът, че имигрантите сами избягват страната ни, е категорично доказателство за това.

"Бежанските центрове имат капацитета и организацията да поемат бежанци, които дойдат по установения ред. Ще има толкова бежански центрове, колкото е необходимо", допълни още той.

Костов посочи, че през последните 24 часа на границата ни с Турция са задържани 34 души при опит да влязат у нас, а при опит да излязат от държавата ни през границата ни със Сърбия са задържани 39 души.

През последното денонощие 660 души са се отказали да минат през границата ни с Турция. Според главният секретар на МВР това се е случило, след като са видели, че охраната на нашата граница е сигурна и надеждна.

Близо 70 процента са повече уличените за "каналджийска дейност" през първите девет месеца на 2015 година спрямо цялата минала година, добави Костов.

Вчера стана ясно, че близо 2000 имигранти се намират в непосредствена близост до българската граница. От там се чуваха заплахи, че днес в 15:00 часа те ще тръгнат към България.

По-късно външният министър Даниел Митов успокои, че българските граници са добре охранявани.

По-рано днес част от самите имигранти опровергаха информацията, че ще тръгват към България. По думите им те искат да се отправят към Гърция, а след това - към развитите държави на ЕС.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
comet
преди 8 години
http://***.btv.bg/video/shows/lice-v-lice/videos/doc-ivo-hristov-v-momenta-evropa-e-edinstvenijat-subekt-kojto-ima-resursa-da-bade-konkurencija-na-amerika.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 8 години
бежанците минават транзит от тука никой не желае да стой и живее в бг освен тези бежанци който имат побратими и бг политици който крадат милиарди бг е вси4ко друго но не и държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
Achtung
преди 8 години
Хахаха толкова е зле работата тука, че повече бежанци са хванати опитвайки се да напуснат България в посока Сърбия, отколкото такива искащи да влязат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
И 10 хил. да разположат, файда няма, ако не им е разрешено да отстрелват нарушителите. Без бой не става, еййй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още