IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митов: Бежански лагери извън ЕС са част от решението за бежанската вълна

Европа няма да може да се справи с бежанската вълна, нужна е широка коалиция от държави, включително и Русия, заяви външният министър

10:51 | 17.09.15 г. 4
Митов: Бежански лагери извън ЕС са част от решението за бежанската вълна

Да се изграждат бежански лагери извън ЕС, където да се настаняват бежанци, Европа да спре да стимулира бежанските потоци и да започне да помага финансово на държави като Турция, които удържат миграционните потоци. Това са сред мерките, които трябва да се предприемат за решаването на бежанската криза, заяви пред bTV външният министър Даниел Митов по повод ескалиращата бежанска вълна.

Българската позиция е да се изграждат бежански лагери извън ЕС, където да се осигурят добри условия за живот на бежанците, посочи Митов. Той беше категоричен, че трябва да им се обясни ясно, че бежанският статут не дава право на оставане на територията на ЕС завинаги, а когато се стабилизират нещата в държавите им, те ще бъдат върнати обратно. По думите на Митов това е напълно възможно, но е необходимо Европа да се обедини около подобни послания. Другото основно нещо, което трябва да се разреши по думите на Митов, е сърцето на проблема – конфликтът в Сирия, така че държавата да започне да се стабилизира, както и Ирак.

България се подготвя за ситуация с бежанците в случай, че ситуацията стане по-необикновена от това, което наблюдаваме до момента, заяви външният министър. Страната ни е в постоянен контакт с Турция и ние оценяваме усилията на турската страна да удържа миграционните потоци по българо-турската граница.

Той опроверга информацията, че десетки хиляди бежанци са се насочили към българската граница, но заяви, че със сигурност около 1500-2000 души са в близост до Одрин и изчакват.

Митов каза, че Турция съдейства тези хора да бъдат демотивирани да се движат в ЕС и да бъдат връщани обратно в бежанските лагери. По думите му Европа трябва да прояви много по-сериозно разбиране и да започне да помага финансово на Турция и на държави като Йордания и Ливан.

Големият проблем с миграционния натиск е, че Европа стимулира бежански потоци, както се появяват информации в социалните мрежи. Европа трябва да престане да стимулира бежанските потоци, каза Митов.

И декларира, че границата ни е добре охранявана, стабилна, има защитно ограждение и продължава да се доизгражда, има достатъчно гранични полицаи, всеки ден се работи по гарантиране сигурността на границите ни. Ако се наложи в помощ по границата ще се намеси и армията, като тя ще има наблюдателни функции, каза външният министър.

Имало е опити бежанци да влизат у нас по море, съгласи се Митов, но подчерта, че тези опити не са масови и акцентира, че и по море границата ни е защитавана. Българо-сръбската граница също е добре охранявана и ако трябва и там ще се засилва охраната, подчерта министърът.

Според Митов има достатъчно доказателства, че Европа няма да се справи сама с огромния бежански наплив и затова има нужда от създаването на широка коалиция от държави, включително и Русия, която да се справи с хуманитарната криза с бежанците в Близкия изток и Европа и с "Ислямска държава".

Това може да се случи само с общи и съгласувани действия, без "солови и сепаративни" акции като тези на Русия в Сирия, заяви външният министър. "Международната коалиция трябва да предприеме много по-сериозна интервенция, като в нея трябва да се включи и Русия, но не по начина, по който го прави до момента", коментира Даниел Митов.

България не е издала разрешение за прелитане на руски товарни самолети заради достоверна информация, че заявеният товар не отговаря на данните, потвърди Митов. Миналата седмица България отказа да даде въздушен коридор на руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия заради съмнения за товара на самолетите.

Не е нарушавано нашето въздушно пространство, заяви Митов. Минавал е нетоварен самолет, превозващ хора, подчерта Митов.

Митов отново заяви, че България ще се съгласи да даде достъп на руски самолети до въздушното си пространство, ако руската страна се съгласи те да бъдат проверявани на територията на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Очилатия що не ходи да напрай по една евроатлантическа тръба ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
panther
преди 8 години
Господарите на Митов разсипаха цяла Северна Африка и половината Близък Изток, сега трябвало да подпомага държавите удържащи миграцията... И той щял да ги връща мигрантите когато страните им се стабилизират?!Абе аланколу, кой фес се е върнал от Европа в собствената си страна след като един път се е докопал до на баницата мекото? Ако изобщо тези страни се стабилизират скоро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
У Америка ги правете тез лагери. До резерватите с индианци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Леле, що стана, леле?! Пропуснатият от Бойко самолет бил ХИПОТЕЗА.Слугите на бигбосовете се самозабравиха. Ратаите на Бойко Борисов вече си го слагат публично. Лъстив лицемерник като Даниел Митов, инсталиран за министър на външните работи, обяви пред тв публиката в четвъртък сутринта, че онзи руски самолет, заради който Б.Б. разду мелодраматично с апокалиптични нотки по време на форума на ГЕРБ, бил ПРОСТО ЕДНА ХИПОТЕЗА. Така де Митов очевидно смята, че народът по тези земи или е много ***, или е просто една хипотеза.http://afera.bg/%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D0%BB-%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B0%D0%B2.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още