IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Трябва общоевропейско решение за бежанската криза

Тя не може да се решава с традиционни методи, ЕС трябва да промени редица от своите вътрешни споразумения, каза вицепремиерът

14:09 | 17.09.15 г.
Калфин: Трябва общоевропейско решение за бежанската криза

Наред с вицепремиера Меглена Кунева и външният министър Даниел Митов и вицепремиерът Ивайло Калфин се обяви за общоевропейско решение за бежанската криза.

„Няма страна, която самостоятелно да може да се справи с този проблем, включително и България, и трябва да има общоевропейско решение“, посочи той, цитиран от БТА.

Според вицепремиера Ивайло Калфин ЕС трябва да промени редица от своите вътрешни споразумения и договорености, тъй като кризата с бежанците е извънредна и няма как да се решава с традиционните методи.

По думите на Калфин има доста неща, които не са ясни - като системата с квотите. Как ще задържим тези хора тук, те могат да получат първоначални услуги, но няма как да ги арестуваме в страната, попита вицепремиерът.

Той съобщи, че по негово предложение в заседанието на следващия Съвет на министрите на труда и социалната политика влиза точка, свързана с бежанците, тъй като кризата оказва безспорно силно влияние върху трудовия пазар и социалните системи и се очаква това влияние да е още по-силно.

В отговор на въпрос имаме ли критерии какви бежанци ще приемаме, Калфин каза, че България трябва да поеме своята част от европейската солидарност.

„Ние сме поели ангажимент за около 500 души, които ще бъдат релокирани от други страни. Действително би било добре да бъдат семейства, които да отглеждат децата си“, допълни той по повод изказване на вицепремиера Бъчварова. Според Калфин това от кои страни да са бежанците ще зависи от общоевропейско решение.

„При тази извънредна ситуация мисля, че трябва да бъде много селективен критерият на кого точно се дава статут на бежанец - това трябва да бъде на хора, които бягат от война и от терористични атаки, а не на икономически бежанци, поне докато свърши кризата“, допълни той.

Относно пенсионирането в силовите ведомства Калфин коментира, че очаква ведомствата да дадат разбивка за длъжностите от системата на сектора "Сигурност", които са с по-висок риск при работа.

Коледните добавки зависят от състоянието на бюджета, посочи още Калфин в отговор на питане дали пенсионерите ще ги получат и през тази година. Много ще се радвам практиката да продължи, допълни той. По думите му идеалният вариант е да се увеличат така пенсиите, че да няма нужда от коледни добавки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още