IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3% от българите нямат достъп до спешна помощ

Причината е, че се намират в отдалечени райони, които не са покрити от системата

13:36 | 27.09.15 г.
3% от българите нямат достъп до спешна помощ

211 хил. български граждани, или 3% от населението, са лишени от възможността да получат спешна медицинска помощ, защото се намират в отдалечени райони. Изводът е от доклад на Сметната палата за качеството на медицинската помощ в България, който ще бъде оповестен утре.

Докладът е за периода 2010-2014 година, уточни пред БНР председателят на палатата Цветан Цветков.

Основният извод е, че спешната медицинска помощ в България нито е ефективна, нито ефикасна. 15% могат да получат спешна медицинска помощ в диапазона над 30 минути, което в някои случи може да бъде и фатално.

Само 58 на сто от населените места в страната имат възможност да получат достъп до филиал на спешна медицинска помощ в рамките на 20 минути.

Според Цветков тези негативни практики продължават да съществуват в спешна медицинска помощ. Те са валидни и днес, както и преди периода 2010 г. 

При приключване на самия одит се прие една концепция за развитие на спешната медицинска помощ, обхващаща периода 2014 – 2020г. Там има предвидени мерки и дейности, които целят отстраняване на тези негативни практики и подобряване качеството на спешната медицинска помощ. Искрено се надявам тази концепция да успее, заяви още Цветан Цветков.

Част от реформата в Спешна помощ предвижда разделянето на пациентите в три групи - според тежестта на състоянието им и на базата на това – определяне за какъв интервал ще пристига линейката до болния. До седем минути трябва да има екип на Спешна помощ при пострадали в най-тежко състояние.

Министерството на здравеопазването предвижда след обаждане на телефон 112 да се осъществява конферентна връзка между  специалисти и пострадалите.

По думите на председателя на Националната асоциация на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева този нов стандарт за Спешната помощ ще премахне съществуващия сега субективизъм. Тя смята, че е редно пациентите да приемат факта, че състоянието им ще бъде преценявано. Те трябва да имат търпението да чакат, защото с приоритет ще бъдат хората със животозастрашаващи състояния.

През лятото МЗ обяви план за модернизиране на Спешна помощ в страната. Проектът за модернизиране на сектора е на стойност 85 млн. евро, като средствата са осигурени по Оперативна програма "Региони в растеж". Предвижда се да бъдат оборудвани или ремонтирани общо 172 филиала, 28 центъра за бърза помощ и 35 спешни приемни в страната. Ще бъдат купени 400 линейки

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още