IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличение на заплатите няма да преодолее кадровия дефицит в спешната помощ

Сливането на спешните центрове ще затрудни достъпа на пациентите предимно от София област, според медици

15:43 | 21.08.15 г. 1
Увеличение на заплатите няма да преодолее кадровия дефицит в спешната помощ

Не е достатъчно само увеличението на заплати, за да се преодолее проблемът с кадровия дефицит в Спешната помощ. Това заяви в интервю за „Фокус” д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ.

„За последните три години на три пъти, макар и с малко, бяха увеличени заплатите на работещите в Спешна помощ, а проблемите продължават”, посочи тя и обясни, че е необходимо да се работи в много насоки.

„Дотук министерството все пак показва някакво желание – това е опитът да се преодолее агресията в работата ни. Най-правилното е въвеждане на новия стандарт за спешна помощ, който ще доведе до правила и ред в работата ни, триажните протоколи, правила за работа на долекарските екипи”, коментира д-р Кателиева.

Тя подчерта, че това ще мотивира хората, а не да се преглежда всеки, преценил се като спешен, без медиците да са сигурни, че са се отзовали при точния пациент, на точното място за точното време. „Проблемът в нашата работа е, че се отзоваваме на почти всеки, който ни е потърсил, но не сме сигурни доколкото е спешен този пациент, правилни са екипът и мястото”, каза още тя.

Кателиева коментира и предложението на МЗ за сливането на медицинските центрове в София – град и областта. По нейно мнение това ще затрудни достъпа на пациентите предимно от областта, защото неминуемо екипи ще се изтеглят към града, който се задъхва. Ще се затрудни и обработката на повикванията, това ще бъде източник и на грешки, твърди специалистът.

Тя определи тази идея като недомислена. „Прочетохме това, което министър Москов написа като доводи в проекта за постановление и смятаме, че в голяма степен са неоснователни. Няма как една районна координационна централа, която едва покрива двумилионна София, да поеме още 14 филиала, без да бъде увеличен броят на персонала й”, каза тя.

„Преди 20 години, когато са разделяли центровете на 28, доста умно са преценили, че София - град трябва да има самостоятелен филиал”, каза още д-р Кателиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
динамо
преди 8 години
Не само в Бързата помощ, а изобщо кадровият дефицит на трудовия пазар в България няма да бъде преодолян скоро, защото бг. работодателите не знаят да ценят кадрите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още