IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изменението на цената на парното е обективно, смята експерт

Цената на природния газ е намаляла с 31% от началото на годината, но топлинната енергия поевтинява с по-малко от очакваното

10:23 | 01.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Изменението на цената на парното е обективно, смята експерт

От началото на годината, с натрупвания , цената на природния газ е намаляла с над 31%, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти. На фона на това значително намаление обаче цената на парното намалява с по-малко от очакваното.

Но това е обективно решение на фона на предприетите законодателни промени, смята енергийният експерт Валентин Терзийски.

Пред БНР той поясни, че през тази година са предприети мерки за ограничаване на изкупуването на електроенергията, произведена по комбиниран способ от топлоцентралите, създаден беше и фонд за спасение на енергетиката, в който всички производители на електрическа енергия внасят 5% от приходите си от продажби.

„Затова смятам, че Комисията преценява съвсем обективно какви са възможностите за намалението на цената на топлинната енергия при това намаление на цената на газа“, допълни той.

Терзийски беше категоричен, че намалението на цената на природния газ за последното тримесечие не може да бъде наречен предизборен ход, защото то е следствие от поевтиняването на петрола и петролните деривати на световните пазари.

Според него има възможности за прилагане на различни мерки за намаляване на цената на парното, като например въвеждане на диференциране на ставката по ДДС, каквато практика има в съседни държави. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още