fallback

Петкова: МЕ провери ЕРП-тата и ЕСО за готовността им за новия отоплителен сезон

Доклад с изводите от проверките и препоръки ще има следващата седмица, заяви министърът на енергетиката

09:45 | 03.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Министерството на енергетиката (МЕ) организира проверки в трите електроразпределителни дружества и Енергийния системен оператор (ЕСО), за да установи каква е готовността им за новия отоплителен сезон. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на Нова ТВ.

Тя каза това във връзка с тежкото положение, което създаде зимата, в региона на Смолян през март 2015 г., причинило доста проблеми както по отношение на качеството на дървесината като източник за отопление, така и върху електроразпределителната мрежа.

„МЕ организира проверки в трите ЕРП-та и ЕСО, за да установи каква е подготовката им за зимния отоплителен сезон, тъй като считам, че интервенцията е най-важната стъпка за избягване на подобни бедствия“, категорична е Петкова.

Тя е присъствала на проверките, като конкретно каза, че EVN са предприели мерки 30 км от електропроводите в смолянския регион да са под земята. По нейни думи инвестицията е била в размер на 5 млн. лв.

„Колегите подготвят доклад, който трябва да е готов следващата седмица, и който ще съдържа констатациите, изводите от проверките в трите предприятия, препоръките и матрица на рисковете с цел да се създаде единна система за действие при подобни ситуации“, разкри енергийният министър.

Тя припомни, че от 1 октомври Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) намали цената на природния газ с 14,5% и на тока за потребителите с 0,11% от 1 август.

„Българските потребители ще имат по-малко разходи за отопление“, каза Петкова, коментирайки по-ниските цени на парното тази зима.

В отговор на обвиненията, че изравнителните сметки са в ущърб на гражданите, Петкова заяви, че санирането, поставянето на дограма или най-общо – предприемането на мерки за енергийна ефективност, понижават разходите за отопление.

„Това обаче не означава, че няма подобен проблем“, коментира още тя и добави, че МЕ и „Топлофикация София“ работят по промени в наредбите, свързани с топлоизмерването.

Те ще са готови до края на ноември, а актуализацията им цели да елиминира някои от проблемите, които притесняват потребителите.

По отношение на енергийната борса, която стартира от 1 януари 2016 г., министърът на енергетиката поясни, че либерализацията на електроенергийния пазар е трябвала да се случи отдавна.

„В рамките на ЕС страната ни е една от малкото, която не е либерализирала напълно своя пазар“, продължи Петкова.

Помолена да коментира свое изказване, според което при старта на енергийната борса цената на електроенергията може леко да се качи, а след това да падне, министърът посочи, че пазарът ще определи цената на база търсенето и предлагането.

„Няма човек, който да прогнозира каква ще бъде цената“, категорична е Петкова. „В Румъния, например, първоначално е имало леко завишаване на цената на електрическата енергия, но рязко е паднала в момента на либерализацията.“

Тя каза, че Световната банка помага на МЕ в процеса по либерализация на пазара и разкри, че се очаква междинен доклад от институцията до края на октомври.

„Схемата цели потребителите да избират свой доставчик на електрическа енергия, а доставчиците трябва да предложат най-добрите условия за домакинствата и индустрията“, продължи Петкова своя коментар.

Тя разкри още, че Българският енергиен холдинг и МЕ ще проведат разяснителна кампания за процеса.

Що се касае до обвиненията за лобистки интереси в сектора - Петкова каза, че МЕ е поело ангажимент за развитие на енергетиката и „правителството има волята да се справи с натрупаните с годините проблеми“.

„Имаме волята и желанието и сме амбицирани нещата да се променят“, отсече тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:13 | 14.09.22 г.
fallback