IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петкова: Няма опасност от режим на тока

Наредбата за облекчението на енергоемкия бизнес заради скъпата зелена енергия е в процес на "пренотификация" в Брюксел

13:16 | 11.09.15 г. 2
Петкова: Няма опасност от режим на тока

Няма непосредствена опасност от режим на тока, свързана с невъзможността на Националната електрическа компания (НЕК)  да се разплати с т. нар. „американски централи“ в Маришкия басейн. Това съобщи пред журналисти енергийният министър Теменужка Петкова.

Нейните надежди са, че ще дойдат оферти с добри условия от банки във връзка с търговете, обявени от БЕХ, който по процедура ще продължи „месец и половина – два“. Обявите за набиране на синдикиран заем или облигационна емисия, са публикувани и в Официалния вестник на ЕС.

Крайният срок за разплащане на НЕК с  AES Гълъбово и КонтурГлобал изтича в края на ноември.

Опасенията за режим на тока идват заради възможен сценарий, ако НЕК не плати на централите, те няма да могат да се разплатят с мините и така ще бъдат нарушени доставките на въглищата до всички енергийни производители.
Теменужка Петкова призна, че двете американски централи дължат към 350 млн. лева на „Мини Марица – изток“. Но според нея опасност от режим на тока заради липсата на доставки на въглища за централите няма.

„Мините са достатъчно отговорно държавно дружество и изпълняват безусловно своите ангажименти и са доказали, че са национално отговорна компания, така че да осигурим енергийната сигурност на страната“, допълни още енергийният министър.

Припомняме, че разплащането е и основното изискване, за да влязат в сила финализираните споразумения за намаляване на цената за разполагаемост на двете централи.

По повод готвения протест на бизнеса срещу поскъпването на електроенергията Петкова беше категорична, че правителството е изпълнило приоритетите, които са били поети по време на разговорите през летните месеци. Тя посочи, че в момента тече процедура по „пренотификация“ на наредбата за облекчаване на енергоемката индустрия във връзка с ангажиментите на ЕС за развитие на зелената енергия.

На практика това означава, че Брюксел е върнал първия вариант на проекта за преработка и в момента текстовете се доуточняват с европейските чиновници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
Вече им свикнах - като кажат, че нещо няма да го има или няма да се случи, обикновенно точно това става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 8 години
нема проблем ние сме свикнали с всякакви режими
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още