IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ започна да търси заема, необходим за дългове на НЕК

Енергийният холдинг трябва да набере 650 млн. евро, за да се разплати НЕК с американските централи

14:25 | 04.09.15 г. 4
БЕХ започна да търси заема, необходим за дългове на НЕК

Българският енергиен холдинг (БЕХ) отвори процедури за набиране на необходимите средства,  с които да финансира изплащането на задълженията на Националната електрическа компания (НЕК) към т.нар. американски централи в Маришкия басейн.

От поканата, публикувана в бюлетина на Investor.bg, става ясно, че холдингът от една страна ще търси заем/синдикиран заем в размер на 650 млн. евро за срок от пет години. Заявления за участие в търга се приемат десет работни дни, считано от 4 септември. Пред БТА енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че няма държавна гаранция за заема.

Има и втора обява - за избор на консултант за набиране на облигационна емисия в същия размер - 650 млн. евро. Очевидно, че холдингът ще прецени при какви условия е по-добре да набере средствата, които са нужни, за да влязат в сила договорените вече промени в дългосрочните договори на НЕК с AES Гълъбово и КонтурГлобал.

Според новите условия ще бъдат намалени цените за разполагаемост на двете централи – 14% за AES Гълъбово и със 17% за КонтурГлобал. Така годишно НЕК ще спести около 100 млн. лева до изтичането на срока на договорите с американските инвеститори.

В същото време обаче, за да влязат в сила тези намаления, НЕК трябва да изплати свои стари задължения за изкупуване на електроенергията, произведена от двете централи. Заради финансовия колапс, в който е изпаднала енергийната компания, обаче тези средства не са налични и трябваше да се потърси заем.

Средствата ще изтегли холдингът-майка на НЕК именно заради финансовото състояние на държавната компания. През месеците от април досега бяха коментирани различни източници за финансирането на заемите, включително и възможността БЕХ да получи средствата от Българската банка за развитие

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
tisia
преди 8 години
...не държавата а корумпираните политици правят така,че тя, държавата да е безпомощна,сляпа,слаба,......!Но как да се отървем от тази ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
forexar
преди 8 години
Много добър пример за това, че държавата е мнооого лош, нехаен и направо престъпен стопанин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
no comment
преди 8 години
малко е странно-в пространството се тръби,че печалбата на дружеството се е увеличила към 08/2015, а има нарастваща задлъжнялост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още