IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КонтурГлобал: До 15 август ще имаме нужните одобрения за споразумението с НЕК

Двете страни вече са постигнали принципно споразумение, удовлетворяващо и двете страни

12:54 | 23.07.15 г.
КонтурГлобал: До 15 август ще имаме нужните одобрения за споразумението с НЕК

До 15 август КонтурГлобал Марица Изток 3 ще получи нужните одобрения, свързани със споразумението за намаляването на цената на разполагаемост на централата, постигнато през април, съобщиха от компанията.

Допълнителните преговори с Националната електрическа компания (НЕК) обаче отнеха доста време, призна изпълнителният директор на компанията Гари Левсли. Двете страни обаче вече са постигнали принципно споразумение, „удовлетворяващо и двете страни“, допълват от КонтурГлобал.

„В момента работим за получаване на необходимите вътрешни одобрения както от страна на НЕК, така и от наша“, допълни Левсли.

Според него този процес няма да отнеме много време, тъй като всички заинтересовани страни са били подготвени и очакваха това, след уточняването на основните параметри на споразумението през тази пролет. 

Споразумението на AES Гълъбово е вече одобрено от кредиторите и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и може да влезе в сила, стига, разбира се, НЕК да успее да намери средства да изплати старите си задължения към централата.

Преди дни енергийният министър Теменужка Петкова увери журналистите, че решение е намерено и то е свързано с банки, но не пожела да даде повече подробности по него.

Финансовото състояние на НЕК е такова, че компанията не може да си позволи да изтегли заем, за да се разплати с двете централи. По тази причина евентуален кредит трябва да бъде изтеглен от Българския енергиен холдинг, в чиято структура е НЕК. За целта обаче са необходими държавни гаранции, а такива БЕХ все още не може да получи от финансовото министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още