IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интерконекторът с Румъния може да е факт до средата на 2016 г.

Правителството на Пламен Орешарски е саботирало газовите връзки, смята депутатът Мартин Димитров

14:02 | 02.10.15 г. 2
Интерконекторът с Румъния може да е факт до средата на 2016 г.

Газовата връзка с Румъния може да бъде финализирана до средата на 2016 година. Тази прогноза направи енергийният министър Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол. В момента тече избор на изпълнител на последния етап на интерконектора – по дъното на река Дунав.

Крайният срок за набиране на оферти е 16 октомври и ако има интерес и няма обжалване на процедурите – договорът с изпълнител може да бъде подписан до началото на декември, пресметна министърът.

Газовата връзка трябваше да бъде изградена до май 2013 година. Заради технически проблеми обаче проектът и досега не е приключен. 

Пред депутатите Петкова посочи, че избраният през 2012 година изпълнител на подводната част не е направил необходимите геоложки проучвания и не е изпълнил задълженията си в срок. Затова и договорът с асоциацията между две румънски и една българска компания е прекратен, а предвидената неустойка – усвоена от банковата гаранция.

През това лято беше проведен конкурс за избор на нов изпълнител, но компанията, която спечели – Станилов ЕООД, се отказа, защото не е успяла да сключи договор с посочения в офертата подизпълнител.

Междувременно през август тази година  властите са поискали от Европейската комисия удължаване на срока за усвояването на безвъзмездните европейски средства, отпуснати по проекта. Брюксел е дал съгласието си и средствата трябва да бъдат усвоени до 31 декември 2016 година.

Теменужка Петкова увери от трибуната на Народното събрание, че междусистемната свързаност е приоритет за правителството и се работи активно не само по връзката с Румъния, но и с Гърция, Сърбия и Турция.

Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров призова в своя въпрос към енергийния министър работата по газовата връзка с Румъния да бъде максимално ускорена и изказа своите съмнения, че по време на правителството на Пламен Орешарски е имало „целенасочено саботиране на изграждането на газови връзки“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Интерконектора с Гърция е по-важен.Какво става с него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
meto76
преди 8 години
Анонимника "Станилов" ЕООД т.е. наша фирма се отказал, защото не е успял да сключи договор с посочения в офертата подизпълнител.Нали знаете вица за Обществената поръчка на която се явили 3 фирми.Първата давала 500 лева, втората 600 лева, а третата 1500 лева да свърши работата по нея.От организаторите на Обществената поръчка питат третия защо такава разлика с другите двама.Онзи отговорил ами 500 лева за мен, 500 лева за комисията организирала поръчката и 500 лева да наема онзи първия балама да свърши работата.Та такива са и нашите обществени поръчки в Енергетиката за между системни връзки между цели държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още