IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Бисерински: Има достатъчно голяма и грамотна аудитория за Bloomberg TV Bulgaria

Искаме да покажем, че българската икономика не е откъснат оазис, казва единият от двамата изпълнителни директори на стартиращия до дни бизнес канал

14:56 | 14.10.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bulgaria ON AIR</em></p>

Снимка: Bulgaria ON AIR

Броени дни остават до старта на Bloomberg TV Bulgaria. 19 октомври е датата на старта на единствения бизнес новинарски канал, насочен към широката бизнес общност в България, към младите и предприемчиви българи и към всички, които не спират да търсят успеха.

Всеки ден Bloomberg TV Bulgaria ще предоставя бърза, задълбочена и достоверна информация за икономическите и финансови процеси и събития по света и у нас, както и за отражението им върху живота на всички българи.

Журналистите, експертите и анализаторите на Bloomberg ще се включват пряко в ефира на Bloomberg TV Bulgaria от Лондон, Ню Йорк, Хонконг и други градове по цял свят всеки ден. Програмата на канала ще се излъчва в HD качество, от високотехнологичното ново студио в София.

Автори на българската програма на Bloomberg TV Bulgaria са журналистите, спечелили доверието на зрителите с работата си за Bulgaria ON AIR през изминалите четири години, както и редакторите на водещия сайт за финансови новини и информация Investor.bg.

Защо Bloomberg реши да предприеме тази стъпка в България? Отговорът на тези и други въпроси търсим от Георги Бисерински, единия от двамата изпълнителни директори на Bloomberg TV Bulgaria. Зад гърба си 40-годишният предприемчив българин има успешна кариера на журналистическото поприще, но и като управител на компания, занимаваща се с капиталовите пазари. Завършил е финанси и банково дело в УНСС. Но да се върнем към въпрос, а именно: Защо Bloomberg трайно вече е в България?

- Две неща са водещи за Bloomberg. Първо, те виждат смисъл и потенциал за развитие на този телевизионен канал у нас и сътрудничеството, което досега е имало с Bulgaria ON AIR, което в годините е дало много добри резултати.

- Във времена на криза има ли шанс един чисто икономически канал да изведе и покаже на зрителите българското лице на бизнеса. Да покажем пред света, че и у нас има добри практики?

- Проектът, сам по себе си, е доста амбициозен, не само като инвестиция, но и като ниша, в  която се позиционира. Аз лично смятам, че има достатъчно голяма аудитория у нас за подобен канал, имайки предвид какъв е трафикът в сайта Investor.bg, а и като цяло в онлайн икономическите издания у нас.

Смятам и съм сигурен, че има достатъчно грамотна аудитория, която се нуждае от актуална информация, която е свързана не само с България, а и със света, защото в глобалния свят, в който живеем, ние като българи сме зависими от решенията, които се взимат от водещите икономически сили в света. Например промяната на лихвените проценти се отразява на доходността на облигациите, което пък рефлектира върху цената на родните облигации.

Такива решения са валидни и за нас, за всички българи. Ето ви един пример – когато Фед гласува промяна в лихвените нива, на пръв поглед това не влияе върху нас, но това ще се отрази върху облигациите в глобален аспект, което ще рефлектира и върху цените на българските книжа, върху лихвата, по която всички ние, българските граждани, а и бизнесът, се финансират.

- Как една строго икономическа информация може да бъде преведена на разбираем език, така че да бъде разбрана от всички?

- Лично аз нямам притеснение, че ще останем неразбрани от аудиторията, защото хората, които правят телевизията, са експерти с дългогодишен опит, а и начинът на поднасяне на информацията ще е разбираем, гарантирано.

Това е ролята на журналистите в Bloomberg TV Bulgaria - да поднасят икономическата информация на достъпен език. На език, който да показва на зрителите ефекта от тези решения.

- Да попитам по друг начин, има решение например на ЕК, която отпуска няколко милиона евро за подпомагане на селските райони. Подобна информация ще бъде ли пречупена от репортерите на телевизията - да се отиде на терен, на място, в някое село и да се попита дребния земеделския производител: И какво от това?

- Идеята ни е тази икономическа информация – за пазарите, за развитието на световната икономика като цяло, за еврофинансирането също, което касае бизнеса, да бъде пречупено през истински истории - земеделецът примерно да разкаже за спънките в бизнеса си, за развитието си, за надеждите му за бъдещето. За да може българинът да разбере, че нещата не са толкова сложни, защото не всичко е таблици и схеми, а че всичко е достъпно, и всеки, който положи усилия и е достатъчно предприемчив, може да се възползва от еврофондовете, например.  

- Как гледа конкуренцията у нас на стартиращата до дни Bloomberg TV Bulgaria?

- С респект. Респектира ги присъствието и историята на Bloomberg, респектира ги и професионализмът на хората, които работят тук. Но най-вече ги респектира това, че най-мощната, най-влиятелната икономическа медия в света стъпва в България и зад нея стоят доказани специалисти.

Гаранция за успех е и активното участие на журналистите, работещи в Investor.bg, тяхното участие е много ценно, с годините натрупан опит. Различното и интересното при нас за хората, които се интересуват от капиталови пазари, ще бъде това, че  ще имаме включвания от всички регионални представителства на Bloomberg, ситуирани в различни точки на света. Ще имаме ексклузивни коментари и анализи на случващото се, отделно от несекващия информационен поток.

- Т.е. ще покажем на българските бизнесмени как се случват нещата на запад, по света, така че и те да копират, а и да приложат положителните практики за бизнеса си у нас?

- Точно така, това е една от мисиите ни, да покажем, че нещата могат да се случват. За нашите зрители ще направим много по-видима работата на институциите и капиталовия пазар. И тя ще стане разбираема за по-широк кръг от хора. Искаме българският зрител, българският бизнесмен да разбере, че България, че икономиката ни не е един откъснат оазис. Напротив, ние сме част от глобалния свят и процесите, които протичат, рефлектират върху българската икономика, върху живота ни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още