IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предвижда се увеличение на държавната гаранция за газовата връзка с Гърция

До месец ще бъде подписано окончателното инвестиционно решение за междусистемната газова връзка с Гърция, заяви Теменужка Петкова

13:46 | 15.10.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Предвижда се увеличение на държавната гаранция за газовата връзка с Гърция

Парламентарно представените партии, подкрепящи правителството, са обсъдили в рамките на Съвета за развитие необходимостта и възможността от увеличаване на размера на държавната гаранция по проекта за изграждане на междусистемната газова връзка с Гърция.

Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в рамките на форум "ЕС-Югоизточна Европа" в столичния хотел "Шератон".

Тя припомни, че в държавния бюджет за 2015 г. правителството потвърди държавна гаранция от 80 млн. евро за този проект. Тези стъпки показват колкото важен е проектът, не само за България и Гърция, но и за енергийната сигурност на цяла Централна и Югоизточна Европа, коментира тя. 

До месец се очаква да бъде подписано окончателното инвестиционно решение за междусистемната газова връзка с Гърция, заяви цитиран от БТА министърът, коментирайки резултатите от вчерашната среща с гръцкия си колега Панос Скурлетис.

По думите ѝ са останали да се изяснят някои технически въпроси, като се очаква това да стане до 2-3 седмици. 

Петкова увери, че всичко необходимо от българска страна за ускоряване на процеса, се прави и подчерта, че към този проект са концентрирани усилията, тъй като той ще осигурим диверсификация в доставките на природен газ и е важен за енергийната сигурност на Европа.

В началото на септември министър Петкова призна, че освен отпуснатите преди години 45 млн. евро от Европейската комисия все още няма намарено финансиране за строителството на газовата връзка с Гърция. Един от обсъжданите варианти е тя да получи пари по Плана Юнкер. 

Запитана за увеличаването на капацитета на газопровода, което вчера коментира вицепремиерът Томислав Дончев, енергийният министър заяви, че страната работи в тази посока.

„Много бихме желали това да се случи. Капацитетът на този интерконектор е от 3 до 5 млрд. куб. метра газ, но ние обсъждаме всяка възможност, която ще ни даде шанс да трансферираме по-големи количества“, каза Петкова. По думите ѝ първо трябва да приключи тази фаза на проекта и да се подпише окончателно инвестиционно решение, след което "ще се види как ще се развият нещата".

По отношение на междусистемната газова връзка с Румъния, Петкова каза, че е в напреднала фаза.

„Надявам се в началото на 2016 г. да можем да се поздравим с първия интерконектор в България, останало е за довършване трасе от два километра под Дунав“, посочи тя.

Министърът отбеляза, че от българска страна е осигурено финансиране по оперативна програма "Конкурентоспособност" за изграждането на интерконекторната връзка със Сърбия. Започнати са всички необходими обществени поръчки, добави тя.

Спечелено е финансиране от европейските фондове за предпроектното проучване на междусистемната газова връзка с Турция, отбеляза още енергийният министър. По думите ѝ то ще даде яснота за техническите и финансовите параметри на този проект.

„Направили сме пълен анализ на енергийната система, на енергийния баланс, риск за енергийната система няма, всички мерки са приети, коментира още министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По думите й "категорично не е застрашен и отоплителният сезон".

Тя изрази надежда до крайния срок - 30 ноември, да бъде осигурен заем за БЕХ, с който да се изчисти междудружествената задлъжнялост и дисбалансът в енергийната система.

В момента тече срокът от втората фаза на процедурата, свързана с подаването на обвързващи оферти от банките, която трябва да приключи до 27 октомври. Към момента все още няма подадени оферти за облигации, а за осигуряването на синдикиран заем са подали оферти две банки, стана ясно от думите на министъра.

Със средствата от заема НЕК трябва да се разплати с двете "американски" централи в Маришкия басейн - AES Гълъбово и КонтурГлобал, които от своя страна дължат 350 млн. лева на Мини Марица-изток. Това ще даде възможност да влезе в сила споразумението за намаляване на цената, която НЕК ще плаща за разполагаемост на американските централи (около 100 млн. лева по-малко на година), коментира Петкова. По думите й това ще даде възможност на система да започне да функционира нормално.

„Мини Марица -изток" имат много длъжници - американските централи им дължат близо 350 млн. лева, ТЕЦ "Брикел" - близо 50 млн. лева, ТЕЦ "Марица изток 2" - близо 60 млн. лева. Със заема, който БЕХ ще изтегли, в системата ще влезе свеж ресурс и тези 350 млн. лева ще могат да отидат в мините, да им позволят те да изпълнят своята инвестиционна програма, да се разплатят с доставчици и с бюджета“, коментира Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Ами за жалост все още отговорът на този въпрос е: "На куково лято".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
белот
преди 8 години
И кога горе долу да чакаме газ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още