IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реализацията на газовата връзка с Румъния отново се бави

Политическата криза пък влияе на подписването на инвестиционното решение за връзката с Гърция

14:55 | 04.09.15 г.
Реализацията на газовата връзка с Румъния отново се бави

Ново забавяне ще има при изпълнението на проекта за нова газова връзка с Румъния, стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова пред журналисти, пише БТА.

Избраният нов изпълнител – българска компания с германски подизпълнител, се е отказал от проекта. По тази причина „Булгартрансгаз“ ще трябва да търси нов изпълнител, който да довърши работата по изграждането на връзката.

Газовата връзка с Румъния трябваше да бъде готова още през лятото на 2013 година. Скъсана тръба под река Дунав обаче забави изпълнението на проекта.

Бави се и подписването на окончателното инвестиционно решение за газовата връзка с Гърция, призна още Теменужка Петкова. В основата на това е политическата нестабилност в южната ни съседка. Уверенията на енергийния министър са, че щом бъде сформирано правителство в Гърция, документът ще бъде подписан, защото дискусионните въпроси вече са изгладени.

Ситуацията в Гърция обаче е доста сложна. Силите между двете водещи политически партии – СИРИЗА и „Неа демократиа“ са изравнени. Ако резултатите от социологическите проучвания се потвърдят на изборите и двете партии ще бъдат непреодолим фактор за съставяне на кабинет. Бившият премиер Алексис Ципрас, лидер на СИРИЗА, обаче отказва категорично да участва в коалиционен кабинет.

Това означава, че политическата криза в южната ни съседка трудно ще намери своето решение след 20 септември и има голяма вероятност до края на годината гърците отново да бъдат призовани до урните – за трети път в рамките на 12 месеца.

Така въпросът за новия газопровод IGB, който има европейско финансиране, може да остане на втори план за гръцките власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още