IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще реши ли данък "вредни храни" здравословните проблеми на българите?

Нездравословните храни ни разболяват, твърдят експерти

11:06 | 16.10.15 г. 41
Ще реши ли данък "вредни храни" здравословните проблеми на българите?

Дали предложеният от здравното министерство данък „вредни храни“ ще реши здравословните проблеми на българите? Продължават споровете на икономисти, здравни работници и диетолози по темата.

„Данъчното регулиране през цените е възможно най-вредното. Това е най-глупавата идея от 25 години насам“, заяви пред БНТ икономистът Красен Станчев. „Първо, няма такъв проблем. Второ, той въвежда поне три нови разрешителни режима“, допълни той.

Доц. Михаил Околийски, управляващ офиса на Световната здравна организация (СЗО) в България, смята, че това е единствената мярка, която ще намали приема на нездравословни храни, които ни разболяват. „Българското общество е много болно“, заяви той и посочи основните здравословни проблеми на българина: сърдечно-съдови и ракови заболявания, както и диабет.

Запитан от Красен Станчев дали може да докаже, че данъкът ще намали тези заболявания, Михаил Околийски посочи, че според последни доклад на СЗО като основна причина за възникването на рак при жените в САЩ вече се изтъква  затлъстяването, причинено от нерегулирания прием на храни и нездравословни продукти.

Правителството се опитва да вземе комплексни мерки, коментира проф. Стефка Петрова, специалист по хранене и диететика. Тя призна, че има резерви предвид прилагането на такива мерки в други страни, но са отчетени и положителни резултати.

„Ограничението на рекламата на храни за деца по медиите и данъците върху храните, които не са полезни и доказано допринасят за свръхтеглото и затлъстяването, са най-ефективни“, каза тя. „Нашите деца не са здрави, а жените не са слаби“, допълни тя.

Ако данъкът бъде въведен, е възможно производителите да се замислят и да направят продуктите си по-здравословни, каза Михаил Околийски.

Красен Станчев остана скептичен, че ще има полза, ако се обложи например 1% от потреблението на сол или 4% от потреблението на захар. „Калориите, които вземаме с една чаша вино, са много повече от тези, които приемаме с газираните напитки“, каза той.

„Това, което говорите, не е вярно. Прочетете по-внимателно данните за състава на храните“, му отговори проф. Стефка Петрова.

„Единственият път към здравословния живот е всеки един от нас да се информира и да имаме активно отношение към храната. Данъкът би могъл да ни накара да се замислим, но пушенето не е спряло заради по-високите цени на цигарите“, каза пред БНТ Десислава Димитрова, координатор на движението за здравословното хранене Slow Food България. Който иска да яде чипс, би платил за него с 10 ст. по-скъпо, допълни тя.

Според нея е по-важно българските потребители да се интересуват откъде идва храната им, кой е техният производител, както и да създадат връзки с него. Така ще имаме гаранция за това, което слагаме на масата, каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 1 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
А, те това е! Много си прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Миглена, картофките и доматките в двора отдавна загинаха, а и дори в разцвета си не са давали 80% от изхранването.Дай да видим, каква е рецептата ти за "културно" хранене? Пилешко с хормони? Или да си гледам 5 кокошки със салмонела на балкона, които ще ме изхранят цял месец?Какво е здравословно всъщност? Мазнините, или въглехидратите или протеина, дай от там да почнем. А какво е вредно? Абе изобщо... както и да е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 2
data
преди 8 години
Миглена , всяка храна е вредна над определено количество - дори плодовете , зеленчуците и там за каквото се сетиш . Самата ти теза е фудаментално грешна . както и тезата на Москов и прочие mалоумни бюрократи в МЗ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 8 години
аха , значи - mалоумен мозъчен гърч на некомпетентни oлигофрени !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 4
Miglena Ivanova
преди 8 години
Има начин човек да се храни добре и на поносима цена. А да не забравяме, че голяма част от хората у нас САМИ си отглеждат храната и са далеч от купуване на ***. В крайна сметка ако намериш начин да подсигуриш качество на около 80-85% от храната си, не би трябвало да те притесняват особено останалите 15-20%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
:) За културата на хранене :) ако перифразираме Радой Ралин.. не се притеснявам за културата на хранене, притеснявам се за изхранването на културата :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
АНТИЦЕНЗУРА: смени некоя буква с латинска такава, която иначе изглежда като кирилица, че да ти се чете. :)Иначе постовете ми по адрес на президента ще изглеждат като "Малката мечка"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 8 години
т.н. "здравословно хранене" е един *** мозъчен гърч ! По голяма глупост не съм чувал никога !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Даааа, от много време всички знаем, че МОНОПОЛА на кашата трябва да се разбие, НО вместо това, Реформаторите и техните герберски приятелчета направиха опит да реформират пенсионното осигуряване и да вкарат монопола и там. Здравната каза е хранилка за всички и за това никой не я пипа. Само се реве на умряло, докторите крадат, болниците крадат, хората не плащат, а касата е ИЗРЯДНА. Като се замисля само колко пара се даде за софтуер на кашата и ми става зле, а за сградата, за автомобили, за заплати, за консултанти са неща, които не ги знам и не искам и да ги чувам, защото ще ми се доплаче
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 3
deant
преди 8 години
съгласен съм с една корекция:Който иска да яде вредна храна - пак ще го направи.Това не трябва да е така - просто вредна храна не трябва да се допуска в продажба. Нали затова УЖ има хиляди изисквания, а храната става все по-вредна. Довода - вредната храна е по-евтина - НЕ Е НИКАКВО оправдание за нейното съществуване, защото всичко рефлектира после в огромни дефицити в парите за здраве и демогравски срив поради трайна нетрудоспособност, терминални болести като рак и ранна смъртност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още